POLECAMY

Gołąbki z grzybów i jaj

Kapustę wydrążyć i sparzyć wrzącą wodą. Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować i przesmażyć razem z posiekaną cebulą. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz kaszę mannę. Nadzienie wymieszać z przyprawami i ugotowanymi, posiekanymi jajami.

Składniki

  • 1 kg kapusty białej,
  • 30 dag grzybów,
  • cebula,
  • czerstwa bułka,
  • pół szklanki mleka,
  • 3 łyżki tłuszczu,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 jaja,
  • szklanka wywaru z włoszczyzny,
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania

Kapustę wydrążyć i sparzyć wrzącą wodą. Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować i przesmażyć razem z posiekaną cebulą. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz kaszę mannę. Nadzienie wymieszać z przyprawami i ugotowanymi, posiekanymi jajami.

W liście zawijać nadzienie, włożyć gołąbki do rondla i podlać wywarem z włoszczyzny; dusić w piekarniku do miękkości. Podawać polane sosem cebulowym z ziemniakami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/7 lat temu
Przepis z tych "na siłę" :( :( :( Po co ta buła, manna i przyprawa do zup??? Chyba dla wypełnienia i zobrzydzenia wyłącznie... skądinąd pomysłowego (i smakowitego, jeśli ma się dobry smak) dania.