Ubite na sztywno białka są niezbędnym składnikiem wielu ciast, kremów czy deserów. Dobrze ubita piana trzyma się naczynia, w którym ją przygotowywałaś, oraz trzepaczki. Niektórzy używają do ubijania trzepaczki, inni wolą rózgę, jeszcze inni korzystają z miksera.
Niezależnie jednak od tego, czym ubijasz pianę, stosuj się do naszych rad, a wtedy zawsze uzyskasz pożądany rezultat i piękną, lśniącą, sztywną pianę z białek. Jak ubijać białka?
Zasady ubijania białek
- Jajka przeznaczone do ubijania białek, powinny być bardzo świeże.
- Oddzielając białka od żółtek, bądź bardzo ostrożna i uważaj, aby nawet odrobinka żółtka nie wpadła do miski z białkami. Jeśli jednak tak się stanie, szybko usuń je za pomocą chusteczki higienicznej.
- Pamiętaj, aby jajka do ubijania były bardzo dobrze schłodzone. Warto też, żeby pomieszczenie, w którym pracujesz było chłodne - wtedy praca pójdzie szybciej.
- W trakcie ubijania białek, warto dodać szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny.
- Jeśli masz zamiar do piany z białek dodawać cukier, rób to stopniowo, po łyżce, i dopiero wtedy, gdy białka są już dobrze ubite. Kontynuuj czynność do czasu, kiedy piana stanie się lśniąca. Nie wsypuj całego cukru naraz, bo może zepsuć konsystencję.
- Ubite białka dodawaj do innych składników (ciasto, farsz) małymi porcjami i łącz, delikatnie mieszając, tak aby nie zniszczyć ich kruchej struktury.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.06.2015 na podstawie artykułu Renaty Materlińskiej z Przyjaciółki
Zobacz więcej ważnych porad kulinarnych:
Czy pieczarki trzeba obierać?
Folia aluminiowa - która strona do czego służy
Jak zrobić cukier puder?
Jak sparzyć mak do przygotowania makowca?
Jak szybko lepić pierogi?
Jak zabarwić lukier?