Rodzaje fasoli - jak gotować fasolę

rodzaje fasoli, do czego używać jakiej fasoli fot. Fotolia
Poznaj te znane i mniej znane gatunki, dowiedz się też jak je gotować!
Weronika Kwaśniak / 23.10.2014 15:18
rodzaje fasoli, do czego używać jakiej fasoli fot. Fotolia

Zazwyczaj nie doceniamy fasoli i często zapominamy o tym, jak jest wartościowa dla naszego organizmu - zawiera mnóstwo białka, potasu, fosforu, błonnika i lekkostrawnej skrobi. Dowiedz się, jak gotować fasolę i poznaj jej odmiany!

Jak gotować fasolę?

Dzięki tym wskazówkom będzie idealnie miękka i pyszna.
  • Do moczenia użyj 2-3 szklanki wody na szklankę fasoli.
  • Tyle samo świeżej wody użyj do gotowania. Możesz od razu ją posolić - przekonanie, że sól powoduje twardnienie ziaren, to mit. Może zwiększać ich ziarnistość, jednak cecha ta znika przy dłuższym gotowaniu. Użyj około łyżeczki soli na litr wody.
  • Fasolę gotuj na wolnym ogniu, przykrytą, by nie dolewać wody.
  • Nie ma potrzeby usuwać piany, która pojawi się po zagotowaniu - to składniki białek, które ponownie się rozpuszczą.
  • Fasola jest gotowa, jeśli rozpadnie się pod naciskiem widelca.

5 rodzajów fasoli

Do jakich potraw warto ich używać?
  1. Czarne oczko. Świetnie smakuje duszona z warzywami, grzybami lub mięsem i podana z ryżem. Często na jej bazie przyrządza się zupy (także orientalne). Efektownie prezentuje się w sałatkach.
  2. Azuki. Zwana również "czerwoną soją" - doskonała na wszelkiego rodzaju pasty, pasztety i kotlety. Oczywiście można ją także dusić, np. z pomidorami, lub dodawać do sałatek.
  3. Brązowa. Doskonale smakuje we wszelkiego rodzaju gulaszach i zupach. Świetnie komponuje się również z ryżem. Często łączy się ją z ostrą papryczką! Pasuje też do sałatek.
  4. Pinto. Jej ziarenka wyglądają naprawdę uroczo - są białe w bordowe kropki. Ten dekoracyjny wygląd sprawia, że pinto świetnie pasuje do sałatek. Ten gatunek to również dobra baza dla zup.
  5. Mung. Uchodzi za jedną z najwartościowszych pod względem zdrowotnym gatunków. Ma delikatny, łagodny smak.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Zobacz inne porady kulinarne:

Redakcja poleca

REKLAMA