Sernik krakowski z bakaliami

Bakalie dobierz według własnego uznania!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik krakowski z bakaliami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej  
  • 10 dag masła  
  • 2 łyżki cukru pudru  
  • łyżka gęstej, kwaśnej śmietany  
  • żółtko
Masa:
  • 5 dag miękkiego masła  
  • 1/2 szklanki cukru  
  • 4 jajka  
  • 50 dag mielonego białego sera  
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej  
  •  łyżka cukru wanilinowego  
  • 4 łyżki drobnych rodzynek
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • żółtko do smarowania ciasta
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik krakowski z bakaliami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Odłóż 1/4 do lodówki, resztę rozwałkuj i wyłóż nią spód prostokątnej formy. 
  3. Boki formy natłuść masłem i przylep pasek papieru do pieczenia.
  4. Miękkie masło utrzyj z z cukrem.
  5. Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku i po łyżce sera. Wsyp mąkę.
  6. Białka ubij z cukrem wanilinowym.
  7. Połącz z masą serową.
  8. Bakalie oprósz łyżeczką mąki pszennej i dodaj do masy.
  9. Całość przełóż do przygotowanej foremki.
  10. Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój w paski, ułóż na cieście tworząc kratkę.
  11. Żółtko wymieszaj z łyżeczką wody, posmaruj wierzch ciasta.
  12. Sernik piecz 70-80 min w 170°C.
  13. Ostudź i ewentualnie polukruj.

Zobacz inne przepisy na serniki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)