Dietetyczny grill - 5 zasad jak zrobić

Dietetyczny grill - 5 zasad jak zrobić fot. Fotolia
Lubisz jadać posiłki w ogrodzie? Podpowiadamy, jak pogodzić przyjemność grillowania ze zdrowym i szczupłym ciałem!
Agata Bernaciak / 30.04.2014 09:45
Dietetyczny grill - 5 zasad jak zrobić fot. Fotolia

1. Wybieraj odpowiednie mięso

Choć wołowina jest bardzo smaczna, niestety ta wybierana na grilla bywa bardzo tłusta. Zwłaszcza jeśli chodzi o karkówkę i mieszanki w postaci kiełbasek czy kotletów na hamburgery. Jeśli jadasz ją od czasu do czasu, nie musisz się martwić, że przybierzesz na wadze. Ale jeśli rozpoczęłaś właśnie sezon na cotygodniowe imprezy w ogródku, zdecydowanie częściej wybieraj pierś z kurczaka, ryby dania wegetariańskie.

2. Marynuj dania

Pamiętaj, że marynowanie jest potrzebne nie tylko do poprawienia smaku! Dzięki niemu ograniczasz ilość powstających podczas obróbki cieplnej szkodliwych substancji. Zanim wrzucisz mięso na ruszt pokrój je jeszcze w małe kawałki i odetnij złogi tłuszczu - dzięki temu danie przyrządzisz szybciej, a ono samo będzie mniej kaloryczne i nie spowoduje powstawania szkodliwych oparów.

3. Grilluj na tackach lub folii aluminiowej

Są konieczne, aby uchronić żywność przed szkodliwymi oparami powstającymi na skutek palącego się tłuszczu. Tacki lub folia aluminiowa chronią nasze potrawy przed przypaleniem oraz sprawiają, że są bardziej soczyste.

4. Zrezygnuj z gotowych przypraw

Staraj się nie używać gotowych mieszanek przypraw do grilla. Dlaczego? Bo zawierają bardzo dużo soli. Zamiast tego korzystaj z dobrodziejstw świeżych ziół lub samodzielnie zrób taka mieszankę - będzie zdrowsza i smaczniejsza.

5. Zapomnij o sosach i alkoholu

Keczup, majonez i wszelkiego rodzaju sosy są bardzo kaloryczne. Z tego powodu albo uważaj na ich ilość albo postaraj się przyrządzić je sama na bazie jogurtu naturalnego. Podczas ogrodowych uczt uważaj także na ilość wypijanego alkoholu. Pamiętaj, że to puste kalorie!

Redakcja poleca

REKLAMA