Czy można zamrozić marynatę lub zamarynowane mięso?
Marynowany stek lub filet z kurczaka najlepiej przechowywać w szklanym lub plastikowym pojemniku. Używanie metalowych pojemników nie jest najlepszym rozwiązaniem, gdyż mogą wejść w reakcję z mięsem znajdującym się we wnętrzu. Marynata wcześniej przygotowana ze świeżych składników może być mrożona zarówno osobno w porcjach, jak i w całości. Kawałek wieprzowiny lub drobiu obtoczony nią również możemy mrozić – działanie marynaty pozwoli na skruszenie mięsa.
Mięso w paprykowej marynacie
Duszona wieprzowina w marynacie
Polędwica wieprzowa w ziołowej marynacie
Marynata do grilla z miodem
Składniki:
- miód akacjowy lub lipowy
- ocet balsamiczny
- sok z granatu
- łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
Jak zrobić marynatę z miodem?
Miód akacjowy lub lipowy dokładnie mieszamy z octem balsamicznym oraz sokiem z granatu. Wyciskamy sok z połówki cytryny i dolewamy do całości. Następnie strumieniem dolewamy oliwę z oliwek. Tak przygotowaną marynatą polewamy wierzch mięsa lub warzyw i wcieramy. Zostawiamy na 2 godziny lub całą noc w lodówce.
Marynata do grilla z jogurtem
Składniki:
- jogurt grecki
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- papryka słodka w proszku
- puree z mango
Jak zrobić marynatę z jogurtem?
Jogurt grecki łączymy z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie obrane mango miksujemy na gładkie puree i łączymy . Doprawiamy solą, cukrem, pieprzem oraz papryką słodką w proszku. Idealnie sprawdzi się zarówno do kurczaka, jak i polędwicy wieprzowej.
Marynata do grilla z musztardą
Składniki:
- musztarda sarepska lub chrzanowa
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- miód lipowy lub akacjowy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- papryka ostra w proszku
Jak zrobić marynatę z musztardą?
Musztardę sarepską lub chrzanową łączymy stopniowo z oliwą z oliwek i octem jabłkowym. Dodajemy miód. Jeżeli jest zbyt gęsty, wystarczy go lekko podgrzać w mikrofali. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą w proszku. Marynata świetnie sprawdzi się do zmiękczenia wołowiny lub karkówki.
Zobacz też:
Doskonały do marynowania mięs - sprawdź, jak ocet działa na składniki na grilla! Sprawdź, jak idealnie dobrać marynatę do konkretnego typu mięsa!