POLECAMY

8 powodów, dla których warto jeść agrest

Nie tylko wzmacnia serce i koi nerwy. Ma też całe mnóstwo innych właściwości z korzyścią dla zdrowia. Poznaj je!

8 powodów, dla których warto jeść agrest fot. Fotolia

1. Agrest na kłopoty trawienne

Wystarczy przynajmniej 2 razy dziennie zjadać garść surowych owoców (ze skórką i pestkami), by pozbyć się zaparć. Agrest zawiera kwasy – jabłkowy i cytrynowy, które wspomagają trawienie. Jego drugi ważny składnik to błonnik. On z kolei ułatwia pracę przewodu pokarmowego, pobudzając perystaltykę, co działa rozwalniająco.

2. Na silne serce

Agrest jest źródłem pektyn, które „wyłapują” cząsteczki cholesterolu i obniżają jego poziom we krwi. Zawiera także potas zmniejszający ciśnienie tętnicze oraz rutynę uszczelniającą naczynia krwionośne. Zapobiega więc miażdżycy i chorobom serca.

3. Nerwy na wodzy

Ciągle się śpieszysz? Dopada cię stres? Wpisz do codziennego menu sałatki z letnich owoców z dodatkiem dojrzałego agrestu. Agrest to spora porcja magnezu oraz witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy. Poprawiają też pamięć i koncentrację, łagodzą objawy stresu.

4. Sprawne stawy

Sok wyciśnięty z surowych owoców i wypijany po 2 szklanki dziennie to świetny sposób na zdrowe stawy. Owoce zawierają substancje o działaniu przeciwzapalnym, które łagodzą objawy zwyrodnienia stawów. Wyróżniają się też właściwościami moczopędnymi, dzięki temu pomagają usuwać z organizmu nadmiar kwasu moczowego. To zapobiega silnym bólom przy dnie moczanowej.

5. Odkwaszenie organizmu

Jesz dużo mięsa i wędlin? Twój organizm może być zakwaszony. Agrest zawiera substancje o działaniu przeciwnym – alkalizującym i pomaga utrzymać naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Dlatego do mięsa i wędlin idealnym dodatkiem będzie chutney, czyli pikantny dżem agrestowy z dodatkiem przypraw: kminku, imbiru, goździków, czosnku, cynamonu i pieprzu.

6. Agrest dla palaczy

Idealny koktajl na drugie śniadanie: 100 g agrestu, kilka truskawek, banan, pomarańcza i jabłko. Owoce wystarczy obrać i zmiksować. Napój zawiera dużo rutyny i witaminy C, czyli silnych antyoksydantów, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki zawarte w dymie papierosowym. Opóźnia też starzenie się skóry, może zapobiegać nowotworom.

7. Dla urody

Naturalna maseczka z dwóch łyżek dojrzałych, rozdrobnionych owoców, przywróci skórze blask. Wystarczy nanieść ją na oczyszczoną twarz i zmyć letnią wodą po 15–20 minutach. Rozgnieciony agrest to także gotowy, domowy peeling. Efekt? Delikatnie wygładzona cera.

8. Agrest w walce z anemią

Sałatkę z makaronem, szynką wołową, kukurydzą, cebulą i dojrzałym, kolorowym agrestem, doprawioną sosem z majonezu i jogurtu warto polecić osobom cierpiącym na niedokrwistość. Mięsiste owoce zawierają żelazo oraz witaminę C, która ułatwia jego przyswajanie. Wspomaga to produkcję czerwonych krwinek. W medycynie ludowej agrest zaleca się przy często występujących krwotokach i obfitych miesiączkach.

Warto wiedzieć o agreście!

2 garści agrestu to:
  • 42 kcal
  • 11,8 g węglowodanów
  • 230 mg potasu
  • Indeks glikemiczny: 15

Poznaj przepisy na dania z agrestem:


na podstawie tekstu autorstwa Agnieszki Leciejewskiej/Vita
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)