Przepis z książki "5 składników", autor: Jamie Oliver

Okładka książki "5 składników" Jamie Oliver. Obok danie warzywne z książki Zdjęcia © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017
Jamie Oliver nie przestaje zaskakiwać. Jego ostatnia książka to ukłon w stronę potrzeb nowoczesnej kobiety. Jest szybko, prosto i zdrowo. Jamie zdradził nam genialny przepis!
Barbara Dąbrowska / 09.11.2017 15:03
Okładka książki "5 składników" Jamie Oliver. Obok danie warzywne z książki Zdjęcia © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017

Jamie Oliver to nasz człowiek!

Jamie Oliver jest kucharzem, który idzie z duchem czasu. Nie chodzi jednak o ekstrawaganckie gotowanie z użyciem egzotycznych superfoods. Jamie jest blisko ludzi, którzy w codziennym życiu łączą wiele ról: pracownika, żony, matki i wciąż chcą mieć czas na rozwój osobisty.

Najnowsza książka Jamiego "5 składników. Gotuj szybko i łatwo" powstała w oparciu o pomysł gotowania z użyciem wyłącznie 5 składników. Dodatkowo Jamie używa zaledwie pięciu składników bazowych: soli, pieprzu, oliwy, oliwy z pierwszego tłoczenia i czerwonego octu winnego.

Tylko 5 składników, ale maksimum smaku!

7 pomysłów na nietypowe i zdrowe kanapki. Takich jeszcze nie jadłaś!

Jamie pamięta o zdrowym żywieniu

Jamie imponuje mi tym, że jako jeden z nielicznych kucharzy, głośno mówi o sprawach zdrowotnych i ściśle współpracuje z dietetykami. Z tego powodu przepisy w „5 składnikach” mają podaną wartość odżywczą, a 70% proponowanych tam dań spełnia założenia zdrowego odżywiania.

Ten uśmiechnięty facet, w koszuli w kratę, nie zostawia nam wyboru. Koniec z wymówkami! Szybko, zdrowo i smacznie może gotować każdy! Nie wierzycie? Wypróbujcie przepis Jamiego na zachwycające buraczki z dressingiem!

Zachwycające buraczki z dressingiem

4 porcje, łącznie tylko 27 minut

  • 600 g młodych buraczków w różnych kolorach, najlepiej z liśćmi
  • 4 klementynki
  • ½ pęczka świeżego estragonu (15 g)
  • 100 g kruszącego się sera koziego
  • 40 g łuskanych połówek orzechów włoskich

Odkrój i zachowaj ładne, mniejsze listki buraczków, a resztę odrzuć. Przekrój większe bulwy na pół i gotuj buraczki pod przykryciem, w garnku z osolonym wrzątkiem 15–20 minut, aż zmiękną. W tym czasie wyciśnij sok z 1 klementynki do dużej miski, dodaj 1 łyżkę oliwy z pierwszego tłoczenia i sporo czerwonego octu winnego. Obierz pozostałe 3 klementynki, pokrój je w poprzek w cienkie krążki i ułóż na talerzach.

Orzechy włoskie to bardzo ważny składnik zdrowej i zbilansowanej diety

Odcedź buraczki, przelej je krótko zimną wodą, żeby lekko przestygły, i zdejmij z nich skórę. Niektóre przekrój na pół lub pokrój w plasterki, po czym obtocz wszystkie w dressingu. Skosztuj ich i dopraw je do smaku solą morską oraz czarnym pieprzem. Dodaj listki estragonu oraz buraczków i wymieszaj. Rozłóż buraczki na talerze, posyp serem kozim oraz pokruszonymi orzechami i skrop niewielką ilością oliwy z pierwszego tłoczenia.

W jednej porcji:

  • energia (kalorie) 263 kcal,
  • tłuszcz 18,1 g,
  • kwasy tłuszczowe nasycone 5,9 g,
  • białko 9,8 g,
  • węglowodany 16,1 g,
  • cukry14,9 g,
  • sól 0,6 g,
  • błonnik pokarmowy 3,7 g

Nie więcej niż 10 minut! Zdrowe kolacje dla "padniętych" po całym dniu

Redakcja poleca

REKLAMA