POLECAMY

Nieznane rodzaje mleka roślinnego. Zobacz, które wybrać!

Mleka roślinne cieszą się coraz większą popularnością nie tylko wśród osób, które z powodów zdrowotnych muszą zrezygnować z produktów mlecznych. W sklepach, poza mlekiem sojowym i ryżowym, dostępnych jest także wiele inych, ciekawych odmian napojów roślinnych. Przyjrzeliśmy się im!

Barbara Dąbrowska / 3 miesiące temu
Nieznane rodzaje mleka roślinnego. Zobacz, które wybrać! fot. Fotolia

Z punktu widzenia prawa żywnościowego „mleko roślinne” nie istnieje, bo mleko to wydzielina gruczołów mlekowych ssaków. Jednak napoje roślinne ze względu na kolor, konsystencję są potocznie nazywane mlekiem, dlatego w tym artykule zamiennie używać będziemy obu określeń.

Wartość odżywcza napojów roślinnych

Na wartość odżywczą mleka roślinnego największy wpływ ma bazowy składnik,  z którego został przygotowany. Napoje przygotowane z produktów zbożowych mają zatem wyższą zawartość węglowodanów, podczas, gdy te zrobione z nasion, czy orzechów przeważnie mają więcej tłuszczu.

Kupując napój roślinny koniecznie trzeba zwrócić uwagę na jego skład i szukać takiego, który w składzie nie ma dodatkowego cukru oraz aromatów. Najprostsza lista składników powinna wyglądać tak:

woda, składnik bazowy (to, z czego zrobione jest mleko roślinne), olej (poprawia konsystencję), sól

Napoje roślinne bywają wzbogacane witaminami (B12, D) i składnikami mineralnymi (żelazo, wapń). Jest to szczególnie ważne dla wegan, gdyż dieta pozbawiona produktów pochodzenia zwierzęcego może być niedoborowa w te składniki.

Mleka roślinne zazwyczaj pienią się gorzej niż mleko krowie, są także droższe.

4 przepisy na domowe mleko roślinne

Mleko roślinne – dla kogo?

Z ciekawości smaku i chęci poszerzenia horyzontów kulinarnych po napoje roślinne może sięgać każdy. Jednak szczególnie wskazane są one dla osób:

  • na diecie wegetariańskiej i wegańskiej,
  • nietolerujących laktozy,
  • uczulonych na białko mleka krowiego (uwaga na napój sojowy, białko soi ma również wysoki potencjał alergizujący).

Osoby, które mają problemy z przewodem pokarmowym i nie mogą jeść produktów bazowych (np. orzechów, kaszy gryczanej) znacznie lepiej tolerują napoje z nich przygotowane.

Przegląd napojów roślinnych

Naturalny napój gryczany, Natumi

  • w 100 g: 51 kcal, 1,6 g białka, 1,1 g tłuszczu, 8,4 g węglowodanów

Ten napój zawiera dużo białka roślinnego cennego dla wegan.Charakteryzuje się dość wyraźnym, charakterystycznym smakiem gryki.

Napój migdałowy, EcoMil

  • w 100 g: 30 kcal, 0,9 g białka, 2,1 g tłuszczu, 1,5 g węglowodanów

Napój migdałowy ma kremową konsystencję, lekko orzechowy, słodki smak. Najmniej kaloryczne, zawiera dużo witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem.

Napój owsiany, waniliowy, Natumi

  • w 100 g: 48 kcal, 0,6 g białka, 1,3 g tłuszczu, 8,5 g węglowodanów

Ten napój ma delikatnie waniliowy smak dzięki dodatkowi ekstraktu z wanilii. Bazą tego produktu jest owies, dlatego w mleku owsianym jest więcej węglowodanów, a mniej białka. Ma łagodny, słodki smak. Może zawierać w składzie gluten (owies bywa nim zanieczyszczony). Osoby na diecie bezglutenowej powinny dokładnie czytać opakowanie napojów owsianych.

Napój z kaszy jaglanej, Natumi

  • w 100 g: 54 kcal, 0,7 g białka, 1,1 g tłuszczu, 10,0 g węglowodanów

Napój z kaszy jaglanej jest najbardziej kaloryczny, choć różnice między poszczególnymi produktami są nieznaczne. Dostarcza dużych ilości witamin z gr.B.

Napój z konopi, EcoMil

  • w 100 g: 40 kcal, 1,0 g białka, 2,9 g tłuszczu, 2,2 g węglowodanów

Napój nie zawiera soli. Mleko z konopi wyróżnia wyższa zawartość tłuszczu. W przeciwieństwie do mleka krowiego są to przede wszystkim kwasy tłuszczowe nienasycone.

Dowiedz się więcej o mleku z nasion konopi!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 miesiące temu
Fajnie, że roślinne mleka pojawiają się w coraz szerszym obiegu, sama widzę tu parę rodzajów których nie miałam jeszcze okazji w swojej kuchni przetestować i muszę dać im szansę, jedyny problem jest taki że stacjonarnie dostępne są wciąż te mleka roślinne najgorszej jakości, przez które łatwo zrazić się do takiej alternatywy ale jak się trochę poszpera (chociażby ekopiramida jest świetna) to można trafić na mleka dobrych marek, za sensowne pieniądze i warto testować