Dieta wątrobowa - co należy ograniczyć?

Jakie warzywa można jeść w schorzeniach wątroby?
Dieta wątrobowa jest bogata w białko i węglowodany, z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Zawartość tłuszczów ogranicza się pod względem ilościowym i jakościowym.
/ 13.06.2018 14:15
Jakie warzywa można jeść w schorzeniach wątroby?

W diecie wątrobowej stosuje się tłuszcze lekkostrawne o niskim punkcie topnienia – masło, oliwa, olej słonecznikowy, śmietanka. Węglowodany podaje się w ilości uzupełniającej dobowe zapotrzebowanie kaloryczne. Dieta powinna zawierać odpowiednią ilość soli mineralnych i witamin. Należy z niej wyłączyć pokarmy ciężkostrawne i wzdymające oraz używki i ostre przyprawy. Nie podaje się czosnku i cebuli. Ogranicza się pokarmy zawierające w większych ilościach kwas szczawiowy, jak szpinak, szczaw i rabarbar.

Bez tłuszczu

Posiłki podaje się ciepłe, często (np. pięć razy dziennie) i w mniejszych ilościach. Potraw zimnych spożywać nie wolno. Stosuje się potrawy gotowane w wodzie, na parze, pieczone w pergaminie, folii i duszone bez tłuszczu. Nie wolno podawać potraw smażonych. Potrawy przygotowuje się bez tłuszczu, a dozwoloną jego ilość dodaje się w postaci surowej do gotowych potraw. Sosy i zupy sporządza się na wywarach warzywnych. Potrawy podprawia się zawiesinami. Nie używa się zasmażek i śmietany. Dieta zawiera zwiększoną ilość odtłuszczonego mleka.

Zobacz też: Zheng - technika gotowania na parze

Produkty dozwolone

  • Pieczywo - pszenne, czerstwe,
  • mąka - pszenna, owsiana, pytlowa, ziemniaczana,
  • makarony (drobne),
  • kasza - manna, kukurydziana, pszenna, krakowska, jęczmienna, płatki owsiane, ryż, tapioka, sago,
  • mleko - w większych ilościach mleko zbierane, świeże lub kwaśne, lekko podgrzane, młody kefir,
  • sery - chude twarogowe,
  • jaja - białka i ewentualnie całe w ograniczonych ilościach,
  • mięso - cielęcina, wołowina, konina, kura, kurczak, gołąb, królik, ozorek, serca, ewentualnie wątroba z drobiu, flaczki cielęce,
  • ryby - dorsz, sandacz, szczupak, lin, karaś, flądra i młody karp,
  • wędliny - szynka, polędwica, parówki, kiełbasa z drobiu i cielęciny,
  • masło - w ograniczonych ilościach, świeże i na surowo,
  • śmietana - w bardzo ograniczonych ilościach, śmietanka,
  • ziemniaki - gotowane w postaci puree,
  • warzywa i owoce - pomidory, owoce jagodowe, cytrusy, owoce z dzikiej róży, marchew, dynia, koperek, sałata, seler, pietruszka, czarna rzodkiew, buraki, jabłka,
  • cukier i słodycze - cukier, miód, marmolada, dżem bez pestek, syropy owocowe,
  • przyprawy - koperek, pietruszka, cynamon, wanilia, tarta skórka cytrynowa, kwas cytrynowy, sok z cytryny, majeranek, chrzan własnej produkcji

Zobacz też: Planowanie diety w chorobach wątroby i dróg żółciowych

Produkty zabronione

  • Pieczywo razowe (świeże żytnie),
  • kasza jaglana i gryczana,
  • nabiał - mleko tłuste, sery żółte i topione, śmietana kwaśna,
  • artykuły mięsne i wędliniarskie - wieprzowina, baranina, mięso z gęsi i kaczki, flaki wołowe, ryby (tłuste, marynowane, śledź, węgorz, łosoś, sardynki), konserwy, kiełbasa (tłusta, pikantna, pasztetowa), smalec i słonina, boczek,
  • warzywa i owoce - kapusta, fasolka szparagowa, ogórek zielony, rzodkiewka, cebula, czosnek, pory, papryka, szczypiorek, warzywa suche, warzywa strączkowe, gruszki,
  • przyprawy - pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet, musztarda,
  • kawa naturalna,
  • napoje alkoholowe,
  • czekolada.

Dowiedz się więcej o diecie wątrobowej z naszego forum medycznego.

Redakcja poleca

REKLAMA