Uszkodzenie wątroby
Uszkodzenie miąższu wątroby może być wywołane różnymi czynnikami - bakteryjnymi, toksycznymi lub pasożytniczymi. Może być spowodowane również złym odżywianiem, np. jedzeniem fast-foodów, chipsów, nadmiernym spożywaniem słodyczy i napojów słodkich, gazowanych czy piwa.
Przeczytaj: Planowanie diety w chorobach wątroby i dróg żółciowych
Cukier i cholesterol
Od wątroby zależy w znacznej mierze utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Magazynuje ona nadmiar znajdujących się w ustroju węglowodanów w postaci glikogenu, który odkładany jest także w mięśniach. Wątroba stanowi ok. 3% masy naszego ciała, mięśnie ok. 50%. Jednak glikogen mięśni daje się, choć z trudem, zużyć na potrzeby ogólne ustroju.
Wątroba gra niezmiernie ważną rolę w przemianie białek. Powstają w niej rozmaite ich odmiany - albuminy, globuliny, fibrynogen. Wątroba reguluje poziom cholesterolu we krwi. Odgrywa dużą rolę w syntezie i rozkładzie hemoglobiny. Przez odszczepienie białka i żelaza z hemoglobiny powstaje protoporfiryna, a ta po utlenieniu daje barwnik żółci - bilirubinę, która przechodzi do jelit, gdzie ulega pod wpływem bakterii jelitowych redukcji i zostaje jako urobilinogen wessana do krwi. Żółć odgrywa wielką rolę w trawieniu tłuszczów, ma działanie odkażające i pobudza ruch jelit.
Zobacz też: Dieta wątrobowa - co należy ograniczyć?
Oczyszczanie z toksyn
Wątroba gra też ważną rolę w przemianie związków purynowych, które utlenia do kwasu moczowego. W wątrobie ulega zobojętnieniu wiele związków toksycznych. Odgrywa istotną rolę w przemianie witamin. Gromadzi się w niej witamina D, odkładają się również w niewielkiej ilości witaminy z grupy B.