Przepis diety strukturalnej - zupa odchudzająca z soczewicą

Grecka kuchnia to nie tylko sałatki, ale i pyszne, kolorowe zupy.
Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. Jest bogata także w inne niezbędne dla organizmu substancje i związki mineralne. Zawiera cenne izoflawony o działaniu przeciwnowotworowym. Przeciwdziała także zakwaszeniu mięśni, dlatego polecana jest osobom uprawiającym sport. Wypróbuj przepis na zupę z soczewicy!
/ 21.03.2010 19:26
Grecka kuchnia to nie tylko sałatki, ale i pyszne, kolorowe zupy.

Zupa z czerwonej soczewicy i kapusty - przepis na 4 porcje po około170 kcal

Składniki:

  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • ¼ małej główki białej kapusty
  • 2 żółte lub czerwone papryki
  • mały seler
  • średni por
  • 2 średnie ziemniaki
  • zielona pietruszka
  • 2 kostki rosołowe lub mrożony wywar
  • sól, majeranek, oregano, zielona pietruszka

Zobacz także: Dobre trawienie podczas diety strukturalnej

Sposób przygotowania

Selera, marchewkę, paprykę, selera i kapustę kroimy w paseczki i gotujemy w 2 litrach wody około 5 minut. Dodajemy soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Drobna czerwona soczewica gotuje się do miękkości około 20 minut.

Po tym czasie dodajemy kostki rosołowe lub domowy wywar warzywny (lub mięsno-warzywny), solimy i doprawiamy do smaku według upodobań (majerankiem, oregano, zieloną pietruszką). Odstawiamy na 20-30 minut.

Zobacz także: Eliksir odchudzający

Redakcja poleca

REKLAMA