Zwykle kilka do kilkunastu dni trwa, zanim system trawienny zacznie radzić sobie z nieprzetworzonym pożywieniem. Zanim to nastąpi, mogą występować objawy niestrawności, wzdęcia, problemy z wypróżnieniami. Jednak są to objawy przejściowe. Aby złagodzić ich nasilenie, należy dokładnie gryźć i przeżuwać pokarmy. Jeść powoli i unikać popijania podczas jedzenia, aby stworzyć warunki do lepszego oddziaływania enzymów trawiennych na nieprzetworzony pokarm. Pomóc może także wypijanie bezpośrednio po jedzeniu naparu z dziurawca, rumianku lub mięty. Można stosować także tabletki z sylimaryną, przeciwutleniaczem, który ułatwi wątrobie dostosowanie się do zdrowej diety.
Zobacz także: Eliksir poprawiający przemianę materii
Potrawą obfitującą w cenne składniki odżywcze i błonnik, ale podana w bardziej przyswajalnej dla przewodu pokarmowego formie, jest owsianka królewska.
Owsianka królewska (4 porcje, 1 porcja zawiera ok. 215 kcal).
Składniki owsianki królewskiej
• 1 litr wody
• ½ litra mleka sojowego lub krowiego 2%
• 6 łyżek płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
• 3 łyżki otrąb pszennych lub owsianych
• 2 łyżeczki siemienia lnianego
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub pestek dyni
• sól morska do smaku
Do zimnej wody wsypać płatki owsiane, siemię lniane i otręby. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na bardzo wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Dolać mleko krowie lub sojowe, pomieszać i lekko posolić. Owsiankę podawać posypaną orzechami lub pestkami dyni.
Zobacz także: Lista pokarmów zalecanych w diecie strukturalnej