Gulasz z cukinii - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Sezon na cukinie w pełni, dlaczego więc nie wykorzystać tego pysznego warzywa do kulinarnych eksperymentów?
/ 26.08.2010 07:00

Sezon na cukinie w pełni, dlaczego więc nie wykorzystać tego pysznego warzywa do kulinarnych eksperymentów?

Z cukinii można zrobić prawie wszystko. Wystarczy odrobina fantazji i możemy wyczarować bardzo smaczne potrawy. Moja ostatnia cukiniowa kombinacja to gulasz z cukinii. Jestem pewna, ze zaskoczy was swoim aromatem i smakiem. Polecam!!

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • średnia cukinia,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • przyprawa do mięsa,
  • 2 papryki kolorowe,
  • 30 dag pieczarek,
  • cebula,
  • pomidory w zalewie w kawałkach,
  • natka pietruszki,
  • koncentrat pomidorowy,
  • ostra i słodka papryka w proszku,
  • vegeta,
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzana oliwę. Oprószyc przyprawa do mięsa i podlać odrobina wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do lekko podsmażonego mięsa. Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa. Gdy papryka trochę zmięknie wrzucić obrane pieczarki pokrojone na drobne kawałki. Całość podlać odrobiną wody.
Następnie obrać cukinię i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do potrawy razem z pomidorami w puszcze. W 1/2 szklanki wody rozpuścić dwie łyżki koncentratu pomidorowego i wlać do potrawy. Dusić wszystko razem kilka minut. Przyprawić papryką w proszku, vegetą.
Jeżeli danie jest dość kwaśne, to doprawiamy cukrem, bądź dodajemy odrobinę słodkiego ketchupu. Całość posypać natką pietruszki.

Gulasz można podawać z ryżem, ale równie wyśmienicie smakuje jako samodzielna potrawa.  Przyrządza się go bardzo szybko i jest naprawdę nieskomplikowanym daniem, przez co zachęcam do gotowania go nawet tych, którzy za mistrzów uznawać się nie powinni.

Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem. Bogata jest w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten.Jest niskokaloryczna, a zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. Jedzmy więc cukinie, na zdrowie!

Redakcja poleca

REKLAMA