Dietetyczne dania na słodko - 13 propozycji na podwieczorek

Dietetyczne dania na słodko - 13 propozycji na podwieczorek fot. Fotolia
Po południu dopada cię chęć na słodycze? Te dania możesz jeść bez żadnych wyrzutów sumienia!
Agata Bernaciak / 19.02.2016 06:01
Dietetyczne dania na słodko - 13 propozycji na podwieczorek fot. Fotolia

1. Śniadanie owsianka z orzechami i morelami (360 kcal)

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich 30 g
  • 1 szklanka mleka sojowego 220 g
  • 1 łyżka orzechów laskowych 15 g
  • 3 suszone morele 25 g
  • szczypta kurkumy 2 g

Jak przygotować? Płatki ugotuj na mleku, dodaj posiekane orzechy i morele. Dopraw odrobiną kurkumy.

2. Serek wiejski z konfiturą wiśniową i migdałami (210 kcal)

Składniki:

  • 1/2 opakowania serka wiejskiego 100 g
  • 2 czubate łyżeczki konfitury wiśniowej niskosłodzonej 30 g
  • łyżka płatków migdałowych 10 g
  • szczypta cynamonu 2 g

Jak przygotować? Do serka dodaj konfiturę, płatki migdałowe i cynamon.

3. Owsianka z mandarynkami i prażonymi orzechami (360 kcal)

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich 30 g
  • 1 łyżka amarantusa (tzw. poppingu) 6 g
  • 1 szklanka mleka sojowego 220 g
  • 2 mandarynki 130 g
  • 4 orzechy pekan 12 g

Jak przygotować? Płatki zagotuj na mleku, dodaj kawałki mandarynek i uprażone orzechy oraz amarantus.

4. Gruszka z orzeszkami piniowymi i miodem (210 kcal)

Składniki:

  • 1 gruszka 130 g
  • 1 łyżka miodu 24 g
  • 1 łyżka orzechów piniowych 10 g

Jak przygotować? Gruszkę upiecz lub podawaj na surowo, wydrąż i podawaj z prażonymi orzechami w miodzie.

5. Śliwkowe praliny (210 kcal)

Składniki:

  • 4 suszone śliwki 28 g
  • łyżka kakao odtłuszczonego w proszku 10 g
  • łyżka mleka 2% tł. 10 g
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 16 g

Jak przygotować? Do mleka dodaj wiórki kokosowe i kakao, masę podgrzej i dobrze wymieszaj. Obtocz w niej śliwki.

6. Miodowa owsianka z gruszką i imbirem (360 kcal)

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich 30 g
  • szklanka mleka 2% tł. 230 g
  • gruszka 150 g
  • łyżeczka miodu 12 g
  • łyżeczka startego imbiru 4 g

Jak przygotować? Płatki ugotuj na mleku, dodaj starty imbir i po wystudzeniu miód oraz kawałki gruszki.

7. Jogurt z mango, kokosem i kakao (210 kcal)

Składniki:

  • szklanka jogurtu naturalnego 250 g
  • 1/2 dojrzałego mango 120 g
  • łyżeczka kakao odtłuszczonego w proszku 4 g
  • łyżka wiórków kokosowych 6 g

Jak przygotować? Pokrój mango w kostkę, zalej jogurtem i posyp kakao z wiórkami.

8. Ananas i śliwki suszone z jogurtem i wiórkami (210 kcal)

Składniki:

  • 1/4 obranego ananasa 180 g
  • 3 suszone śliwki 19 g
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 40 g
  • łyżka wiórków kokosowych 6 g

Jak przygotować? Dowolnie pokrojone owoce wymieszaj i posyp wiórkami. Podawaj z jogurtem.

9. Owsianka ze skórką pomarańczową i pistacjami (360 kcal)

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich 40 g
  • szklanka mleka 2% tł. 230 g
  • łyżka startej skórki pomarańczowej 8 g
  • łyżka pistacji niesolonych bez łupinek 15 g

Jak przygotować? Płatki zagotuj na mleku, dodaj skórkę pomarańczową i pistacje.

10. Koktajl bananowy z cynamonem i pomarańczą (210 kcal)

Składniki:

  • banan 130 g
  • 1/2 szkl. mleka sojowego 110 g
  • 1/4 pomarańczy 40 g
  • 1 łyżeczka cynamonu 4 g

Jak przygotować? Zblenduj wszystkie składniki. Podawaj w temperaturze pokojowej.

11. Szpinak z pomarańczą, ricottą i dynią (210 kcal)

Składniki:

  • 3/4 pomarańczy 200 g
  • garść szpinaku 25 g
  • łyżka nasion dyni 10 g
  • 2 łyżki sera ricotta 40 g

Jak przygotować? Cząstki pomarańczy wymieszaj ze szpinakiem i pestkami, dodaj ricottę.

12. Ciepły koktajl figowo-żurawinowy (210 kcal)

Składniki:

  • szklanka mleka sojowego 230 g
  • łyżka suszonej żurawiny 12 g
  • 2 suszone figi 28 g

Jak przygotować? Zblenduj podgrzane mleko z figami i żurawiną. Podawaj na ciepło.

13. Pełnoziarnisty chlebek czekoladowo-bananowy (210 kcal)

Składniki:

  • mały mocno dojrzały banan 90 g
  • łyżka kakao odtłuszczonego w proszku 10 g
  • łyżka płatków owsianych górskich 10 g
  • łyżeczka oleju rzepakowego 5 g
  • 2 daktyle 10 g
  • szczypta proszku do pieczenia 2 g

Jak przygotować? Rozdrobnij banana i daktyle. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, tak by powstała gładka masa. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformuj coś w rodzaju owalnego placka. Chlebek piecz w temperaturze 180°C około 10 minut.

Dowiedz się więcej:

Czy warto jeść płatki owsiane? Schudnij 6 kg trzymając dietę 2 dni w tygodniu!
7 błędów, które popełniamy na diecie

Redakcja poleca

REKLAMA