Dieta Konrada Gacy - 5 najlepszych przepisów

Najlepsze przepisy Konrada Gacy fot. Adobe Stock
Chudniesz, a nie czujesz, że jesteś na diecie! Konrad Gaca i jego przepisy odmieniły życie wielu Polek!
Agata Bernaciak / 13.09.2019 12:15
Najlepsze przepisy Konrada Gacy fot. Adobe Stock
Mimo śmierci Konrada Gacy w sierpniu 2018, jego program ma się dobrze. Przepisy trenera cieszą się uznaniem, a my wybrałyśmy 5 najlepszych z jego książki.
 
Na skróty:

Kim jest Konrad Gaca

Na oczach tysięcy Polaków tancerka Iwona Pavlovic, jurorka programu „Taniec z gwiazdami”, schudła kilkanaście kilogramów dzięki programowi jednego trenera, Konrada Gacy. I wtedy się zaczęło.
 
Konrad Gaca rozwinął program Gaca System, prężnie działał w 7 miastach w Polsce. Był prezesem Stowarzyszenia Walki z Otyłością „Fat Killers”, wydał kilka książek, linię suplementów, organizował spotkania i kampanie społeczne promujące zdrowy styl życia.
 
Polki pokochały go za jego szczerą chęć pomocy w walce z otyłością i nadwagą. Niestety w sierpniu 2018 roku Konrad Gaca zmarł nagle w wieku 42 lat. Przyczyną śmierci było pęknięcie tętniaka, a nie - jak niektórzy spekulowali - szkodliwość kontrowersyjnego programu odchudzającego.
 

Dieta Konrada Gacy

Dieta Konrada Gacy, a inaczej - system żywieniowy - to plan na redukcję nie tylko tkanki tłuszczowej, lecz także wyeliminowanie stresu, zadbanie o zdrowie i utrzymanie organizmu w dobrej kondycji.

Składa się ona z okresu motywacyjnego, pracy właściwej oraz wyprowadzania z diety. Indywidualne podejście ma na celu eliminację efektu jojo.
 
Jej uzupełnieniem są suplementy, a dodatkowo istnieje możliwość skorzystania z konsultacji psychologicznej lub fizjoterapeutycznej, która odbywa się w formie rozmowy telefonicznej, jeśli decydujesz się zakup pakietu odchudzającego. 
Program Gaca System cieszy się popularnością i jest uznawany za jeden ze skuteczniejszych. Przepisy na dietetyczne dania pochodzą z książki trenera pt. „Moje odchudzanie”.
 

1. Razowe spaghetti z wołowiną

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny,
  • 200 g mieszanki ulubionych warzyw, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • Przyprawy (chili, czosnek, pieprz),
  • 800 g makaronu razowego.

Sposób przyrządzenia: mięso dopraw ulubionymi przyprawami, następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię teflonową (nie dodawaj tłuszczu!). Usmaż pod przykryciem.

Warzywa ugotuj na parze i dodaj do nich rozdrobniony z wodą koncentrat pomidorowy, a następnie dodaj wszystko do wołowiny. Duś pod przykryciem 10 minut.

Tak przygotowanym sosem polej wcześniej ugotowany makaron razowy.

Przepisy Konrada Gacy - spaghetti razowe z wołowiną

fot. Adobe Stock

2. Pierś z kurczaka faszerowana morelą i serem

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 150 g sera białego,
  • 80 g jogurtu naturalnego,
  • pół łyżeczki miodu,
  • 50 g suszonych moreli,
  • Pieprz, papryka słodka,
  • 8 listków świeżej mięty,
  • 20 g suszonych ziół,
  • 20 g kiełków lucerny,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek posiekanego czosnku,
  • 200 g dzikiego ryżu.

Sposób przygotowania: Z białego sera, jogurtu, miodu i moreli robimy "twarożek". Przyprawiamy pieprzem, papryką i miętą. Rozklepujemy filet i delikatnie obsypujemy ulubionymi ziołami.

Kładziemy na nim kiełki i twaróg, zawijamy w roladki. Pieczemy przez 25 minut w 100 stopniach.

W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy zioła i czosnek. Następnie takim sosem polewamy ryż i roladki.

Przepis Korada Gacy na pierś z kurczaka z serem i morelą

fot. Adobe Stock

3. Omlet z rukolą i kurczakiem

Składniki:

  • 3 jajka,
  • Świeża rukola,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 2 pieczarki,
  • Ząbek czosnku,
  • Kruszona papryczka chili,
  • 50 g piersi z kurczaka,
  • Tymianek.

Sposób przygotowania: Jajka roztrzep widelcem. Sparzone i obrane ze skórki pieczarki i pomidorki koktajlowe pokrój na plasterki.

Czosnek zmiażdż w prasce. Rukolę posiekaj. Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Czosnek, kurczaka, pieczarki i połowę pozostałych składników wrzuć na patelnię i duś pod przykryciem.

Następnie odłóż kilka plasterków pieczarek na bok, a resztę dodaj do jajek, dopraw chili i tymiankiem. Całość usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Ozdób wcześniej odłożonymi plasterkami pieczarek i pozostałymi składnikami.

Przepisy Konrada Gacy - omlet z kurczakiem i rukolą

fot. Adobe Stock

4. Zupa z dyni i soczewicy

Składniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 800 g dyni,
  • Sok z jednej pomarańczy,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 3 pomidory,
  • Pieprz, szczypiorek,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania: Do bulionu dodaj dynię i cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gotuj na małym ogniu (aż dynia zmięknie). Dodaj sok z pomarańczy, całość zmiksuj, dopraw curry.

Następnie wsyp wypłukaną soczewicę i gotuj na małym ogniu. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę, dopraw pieprzem.

Udekoruj jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.

Przepis Konrada Gacy na zupę z dynią i soczewicą

fot. Adobe Stock

5. Gołąbki z soczewicy i kaszy jęczmiennej zapiekane w pomidorach

Składniki:

  • Kilka liści sparzonej kapusty białej,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 10 małych pieczarek,
  • Kurkuma,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Pieprz.

Sposób przygotowania: ugotuj soczewicę, a następnie zblenduj ją z ugotowanym na parze czosnkiem.

Wymieszaj wszystko z ugotowaną kaszą, kurkumą i pieprzem. Farsz zawiń w liście kapusty, ułóż w naczyniu żaroodpornym, a pomiędzy włóż ugotowane na parze pomidorki koktajlowe i pieczarki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut.

Przepis Korada Gacy na gołąbki z kaszą jęczmienną

fot. Adobe Stock

Warto przeczytać:
Gaca System pod lupą dietetyczki Polki.pl
Dieta redukcyjna - czy jest dla ciebie?

Redakcja poleca

REKLAMA