Ciasteczka pełnoziarniste dla tych, co chcą być fit!

Ciasteczka z masłem orzechowym.
Ciasteczka pełnoziarniste to idealna przekąska – są smaczne i łatwe do przygotowania. Do ich zrobienia bardzo często wykorzystuje się płatki owsiane, orzechy i ziarno zbóż. Niezastąpione do popołudniowej kawy!
/ 30.10.2012 10:29
Ciasteczka z masłem orzechowym.

Ciasteczka takie, dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej zapewniają długotrwałe odczucie sytości, co stanowi ich niewątpliwą zaletę. Mąka ta bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, gdyż zawiera wszystkie trzy części składowe ziarna. Jest dobrym źródłem błonnika, regulującego procesy trawienne oraz magnezu, żelaza, fosforu i cynku.

Zobacz też: Produkty pełnoziarniste - dlaczego warto je jeść?

Ciasteczka z ziarenkami

  • 100 g margaryny
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g cukru brązowego
  • jajko
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • 2- 3 łyżki pełnotłustego mleka
  • 2 łyżki niskosłodzonego dżemu
  • duża garść ziaren słonecznika

Przygotowanie:

Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj jajko. Mąkę wymieszaną z proszkiem dodawaj partiami do masy na przemian z mlekiem. Ciasto wyłóż na stolnice posypaną mąką, cienko rozwałkuj i wycinaj ciasteczka za pomocą szklanki. Następnie przełóż je na blachę wyłożona pergaminem. Każde ciastko posmaruj dżemem i posyp ziarnami słonecznika. Piecz 20 min. w nienagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 220°C.

Polecamy: Amarantus - zboże XXI wieku

Redakcja poleca

REKLAMA