Technolodzy żywności cenią gluten ze względu na jego właściwości technologiczne /fot. Fotolia

Amarantus – zboże XXI wieku

Do najczęściej spożywanych przez Polaków zbóż zaliczamy: pszenicę, ryż, kukurydzę, żyto, jęczmień oraz owies. Wciąż na polskich stołach mało popularny jest amarantus, pomimo że pod względem wartości odżywczych i żywieniowych przewyższa inne zboża. Amarantus inaczej nazywany jest szarłatem.
Technolodzy żywności cenią gluten ze względu na jego właściwości technologiczne /fot. Fotolia

Jest to roślina uprawna, która charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi:

  •  ziarna amarantusa to przede wszystkim źródło łatwo przyswajanego białka, które nie zawiera glutenu i przez to jest cennym produktem dla osób chorych na celiakię. Dodatkowo ziarna te posiadają wszystkie aminokwasy egzogenne, zwłaszcza dużo jest lizyny.
  •  nasiona są cennym źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  •  jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, m.in. łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia oraz magnezu, fosforu i potasu. Pod względem zawartości tych składników mineralnych, ziarna amarantusa przewyższają inne dostępne na rynku zboża.
  •  amarantus zawiera witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze – witaminy A, C i E;
  •  jest bardzo dobrym źródłem błonnika. Duża zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit oraz obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała chorobom układu krążenia.
  •  nasiona amarantusa zawierają spore ilości skwalenu, który opóźnia starzenie się komórek. Jego zawartość w oleju z amarantusa jest dziesięciokrotnie wyższa niż w oliwie z oliwek.

Zobacz także: Produkty pełnoziarniste - dlaczego warto je jeść?

Z powodzeniem mogą go spożywać wszyscy, także:

  • osoby z cukrzycą – ze względu na dobre źródło błonnika
  • osoby z miażdzycą i hiperlipidemią
  • osoby z anemią
  • osoby chore na celiakię
  • osoby narażone na duży wysiłek fizyczny w pracy i sportowcy – ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów,
  • osoby pracujące umysłowo i narażone na stres,
  • dzieci.

Dieta z udziałem amarantusa jest zalecana w ramach profilaktyki chorób serca, osteoporozy, miażdżycy.

Amarantus stanowi wartościowy składnik produktów śniadaniowych i ciastek. Jako dodatek w postaci mąki, ziarna czy płatków może być stosowany do potraw mącznych lub zup. W Polsce dostępne są: mąka, nasiona oraz ekspandowane ziarna amarantusa (popping), chrupki, olej z amarantusa. Mąka z amarantusa poprawia walory sensoryczne produktu, gdyż nadaje wyśmienity orzechowy smak produktom, dodatkowo przedłuża ich trwałość. Popping bardzo dobrze smakuje w połączeniu z jogurtem, kefirem czy mlekiem, natomiast olej z amarantusa jest bardzo dobrym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek.

Zobacz też: Błonnik, czyli odchudzanie bez głodzenia i zaparć