Miód manuka fot. Adobe Stock

Miód manuka - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Antybakteryjny miód manuka pomaga przy leczeniu problemów układu oddechowego i pokarmowego. Działa też antytrądzikowo i antynowotworowo. Minusem jest cena.
Edyta Liebert / 27.11.2019 14:10
Miód manuka fot. Adobe Stock

Miód manuka z Nowej Zelandii uchodzi za naturalne lekarstwo i remedium na problemy związane z trawieniem, oddychaniem czy urodą. Ile jest w tym prawdy i czy warto płacić ok. 100 zł za szklankę miodu manuka - wyciągnij wnioski na podstawie rzetelnych informacji. 

Na skróty:

Miód manuka - właściwości

Zapewne zastanawia cię, co szczególnego może mieć w sobie miód z Nowej Zelandii, czego nie ma miód z polskiej pasieki. Ich składy są bardzo porównywalne, jednak sekret tkwi w ilości metyloglioksalu. Nektar z krzewu manuka posiada wyjątkowo wysoką zawartość tego antybakteryjnego związku: od 100 mg/kg do 1000 mg/kg. Europejski miód zawiera średnio około 3,1 mg/kg metyloglioksalu. Przy czym miody o stężeniu powyżej 100 mg/kg mają pożądane właściwości wspomagające organizm, na których zależy kupującym:
  • antybakteryjne,
  • antyoksydacyjne,
  • antyseptyczne,
  • przeciwgrzybiczne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwzapalne.

Miód manuka - zastosowanie

Miód manuka jest produktem wysokiego popytu, bo stanowi bogate źródło witamin, składników odżywczych i minerałów. Jest stosunkowo drogi, ale nie zraża to jego sympatyków, którzy stosują go na różne dolegliwości, schorzenia a nawet w postaci maseczki czy kremu. 
 
Najtańsze miody manuka mają oznaczenia MGO na poziomie 30+, czyli znaczącą poniżej 100. Mają one niewielkie działanie antybakteryjne i mogą nie spełnić swojego zadania. Najskuteczniejsze miody manuka to wydatek rzędu 200 lub 300 zł: mają one zawartość MGO poprzez 250+, 400+, 550+. Charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem, posiada silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu.

Miód manuka ma zastosowanie przy:

  • chorobach układu nerwowego (apatia, bezsenność, depresja, nadpobudliwość, nerwica),
  • stanach zapalnych przyzębia i dziąseł,
  • zaburzeniach układu krążenia (choroba wieńcowa, miażdżyca, nadciśnienie, nerwice naczyniowe i serca, zespół płuco-sercowy), 
  • przeziębieniach i chorobach pochodzenia bakteryjnego, zapaleniach gardła i błony śluzowej nosa,
  • bólach głowy, migrenach, gorączce, bólach reumatycznych i stawowych,
  • zapaleniach: piersi, ucha, zatok,
  • problemach z układem moczowym (kamica nerkowa, zapalenie dróg moczowych),
  • problemach trawiennych (biegunka, bóle brzucha, wymioty),
  • chorobach układu oddechowego (astma, zapalenie krtani, angina),
  • kłopotach z cerą (trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, czyraki, wypryski alergiczne i suche).

Jaki miód manuka na jaką dolegliwość?

  • MGO 100. Wzmacnia odporność, poprawia samopoczucie. 
  • MGO 250. Pomaga przy bólach brzucha, zwalcza zgagę i niestrawność.
  • MGO 400. Stosuje się go na rany, wrzody żołądka, trądzik.
  • MGO 550. Pomaga przy anginie, bakteryjnym zapaleniu zatok, AZS, półpaścu.

Przy wyborze miodu manuka dodatkowo upewnij się, czy miód:

  • jest wytworzony na terenie Nowej Zelandii,
  • pochodzi jedynie z krzewów manuka, a nie mieszanek,
  • jest wytworzony w okresie pokrywającym się z okresem kwitnienia krzewów manuka.

Miód manuka - spożywanie i dawkowanie

Miód manuka nie powinien być spożywany w zbyt dużych ilościach: 2-3 łyżeczki dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Mogą go spożywać kobiety ciężarne i karmiące piersią. Warto stosować też maseczki z miodu manuka: na rozgrzaną umytą twarz nałóż cienką warstwę miodu i po kwadransie zmyj. Skóra powinna być rozświetlona i nawilżona, jednak to kosztowna aplikacja: wypróbuj o wiele tańsze domowe maseczki na twarz.

Miód manuka - przeciwwskazania

Nie powinny stosować go osoby chorujące na cukrzycę czy alergicy, którzy ostro reagują np. na użądlenia czy miody europejskie. Miodu manuka nie można podawać dzieciom poniżej 2. roku życia. 

Zobacz też: Miód - rodzaje i właściwościPyszna i zdrowa: miodówkaPoznaj właściwości wosku pszczelego

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/27.11.2019 15:20
Oryginalny miód jest powalający, sprawdzone osobiście, wiele lat temu, kiedy nie było "mody" na manukę. Obecnie sprzedaje się 3x więcej miodu niż produkuje, a każdy sprzedawca "gwarantuje" oryginał, a miód kosztuje fortunę - to akurat nic nowego bo zawsze miał astronomiczne ceny. Pytanie za co się płaci, za oryginał czy za podróbę? Kto odróżni?