Szukasz naturalnego sposobu na przeziębienie? Sprawdź napar z imbiru!

Imbir na przeziębienie jest skutecznym i szybkim do przygotowania sposobem na walkę z infekcjami. Korzeń imbiru działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie.
Magdalena Bury / 6 dni temu
Szukasz naturalnego sposobu na przeziębienie? Sprawdź napar z imbiru! fot. Adobe Stock

Historia imbiru

Najprawdopodobniej imbir pochodzi z Melanezji, zachodniej części Oceanii. Jako jadalne kłącze znany był już 3000 lat temu w Azji. Następnie Fenicjanie stosowali go jako środek płatniczy. Właśnie tak dotarł nad Morze Śródziemne. To Aleksandria była głównym ośrodkiem importującym lecznicze kłącza.

W kolejnych wiekach (XIII-XVI) z zalet imbiru zaczęli korzystać mieszkańcy Afryki Wschodniej, Zachodniej i wysp Morza Karaibskiego. Współcześnie uprawą imbiru trudnią się na Jamajce, w Indiach, Malezji, Chinach czy w Sierra Leone.

Imbir w formie przyprawy najczęściej stosuje się w kuchni azjatyckiej. Jego smak jest bardzo charakterystyczny – mocny, wyrazisty, gorzki. Wszystko to dzięki zawartości olejków eterycznych – cytralu, gingerolu oraz zingeronu.

Domowe sposoby na 4 objawy przeziębienia

Właściwości odżywcze imbiru

100 g imbiru dostarcza 67 kcal. To źródło białka, błonnika, tłuszczu oraz składników mineralnych – wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Świeże kłącze jest także bogactwem witaminy C oraz tych z grupy B.

W sklepach znajdziemy imbir w wielu formach: przyprawy, świeżego korzenia, olejku czy syropu. Na przeziębienie najlepiej działa świeży, starty korzeń. To on ma najwięcej wartości odżywczych tak potrzebnych organizmowi o obniżonej odporności.

Imbir w medycynie chińskiej był jednym z najlepszych środków na wymioty, biegunkę czy ból brzucha. Niektórzy traktowali go jako silny afrodyzjak i lek na chorobę lokomocyjną.

Imbir na przeziębienie

Imbir to idealny środek na przeziębienie. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Napar ze startego imbiru, rozrzedzając zalegającą w klatce piersiowej wydzielinę, szybko leczy męczący kaszel. Imbir obniża także gorączkę oraz poprawia koncentrację. Sproszkowanym imbirem z dodatkiem wody można też płukać obolałe gardło.

Przegląd redakcji: 6 leków na ból gardła i chrypkę

Inne właściwości lecznicze imbiru

  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych, żółci, śliny,
  • niweluje wzdęcia, mdłości, wymioty,
  • wzmaga apetyt,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • niweluje bóle mięśni i stawów,
  • leczy migreny, bóle miesiączkowe, obrzęki,
  • działa odkażająco.

Stosowanie imbiru - przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do stosowania imbiru są:

  • wrzody żołądka,
  • wrzody dwunastnicy,
  • refluks żołądkowo-przełykowy.

Imbir dla kobiet w ciąży i dzieci

Czy imbir powinien być spożywany przez kobiety w ciąży? Jak najbardziej tak! Jego ilości nie powinny jednak przekraczać zdrowego rozsądku. Jedzenie świeżo startego korzenia może spowodować bowiem rozstrój żołądka.

Imbir nie jest polecany jednak wszystkim ciężarnym. Odradzamy go kobietom zmagającym się z podwyższonym ciśnieniem krwi.

Imbir na przeziębienie – przepisy

Zastosowanie imbiru jest bardzo szerokie. W formie proszku możemy go dodawać do niemal wszystkich potraw warzywno-mięsnych. W leczeniu przeziębienia pomoże też herbata z dodatkiem imbiru. Warto jednak znać przepis na napar.

Do litra wody wrzuć 10 cm obranego i startego korzenia imbiru. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Kolejnym krokiem jest odcedzenie i wystudzenie naparu. Na koniec dodaj do niego 3 łyżki miodu i szklankę mleka. Wypij od razu.

Zobacz także:Naturalny lek za mniej niż 2 zł, którym zwalczysz pierwsze objawy przeziębienia. Jak leczyć się czosnkiem?Przegląd leków na przeziębienie i grypę

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)