Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią można stosować w postaci naturalnej, np. naparu. A co z suplementami?

Imbir w ciąży fot. Adobe Stock, gpointstudio
Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią uważany jest za bezpieczny w dawkach spotykanych w potrawach i naparach przeciwko mdłościom. Ogólnie rzecz biorąc, nie ma dowodów na to, że imbir zwiększa ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, w tym wad wrodzonych, samoistnego poronienia, porodu martwego dziecka, niskiej masy urodzeniowej dziecka i przedwczesnego porodu. Naukowcy jednak zaznaczają, że imbir w dużych dawkach może nie być w pełni bezpieczny, ci wykazały badania na zwierzętach.
Edyta Liebert / 28.11.2023 12:20
Imbir w ciąży fot. Adobe Stock, gpointstudio

Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią od wieków jest stosowany jest rozgrzewająco, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowo. Redukuje też mdłości i nudności i można po niego sięgać pod postacią naparu czy herbatki z imbiru. Można, ale czy to aby na pewno jest bezpieczne? – zastanawia się część ciężarnych. Wyjaśniamy te wątpliwości.

Spis treści:

  1. Imbir w ciąży – po co i ile go przyjmować?
  2. Imbir podczas karmienia piersią
  3. Imbir w ciąży i podczas laktacji – bezpieczeństwo

Imbir w ciąży – po co i ile go przyjmować

Mdłości w ciąży to efekt burzy hormonów i trudno z nimi walczyć. Warto jednak radzić sobie domowymi sposobami z uczuciem zgagi i nieprzyjemnych nudności. Na pomoc ciężarnej przychodzi imbir, a konkretnie korzeń imbiru.

Imbir na mdłości w ciąży warto spożywać pod postacią lekkiego napoju, niekoniecznie naparu z imbiru, a raczej herbaty lub toniku: 1-2 plasterki imbiru zalej ciepłą, przegotowaną wodą i powoli wypijaj. Choć nie ma badań wskazujących na szkodliwość imbiru w ciąży u ludzi, zdecydowanie rekomendowana jest umiarkowana ilość imbiru w diecie, podobnie jak wielu innych warzyw i owoców. Maksymalnie dwie szklanki dziennie naparu, kilka razy w tygodniu to preferowana norma. Warto jednak skonsultować się z lekarzem w przypadku uporczywych nudności ciążowych

Imbir warto też mieć w pamięci, gdy podczas 9-miesięcznej drogi do bycia mamą spotka cię przeziębienie w ciąży – wiele przyszłych matek nie wie, jak leczyć katar czy ból gardła w ciąży tak, by nie zaszkodzić dziecku. Wtedy konieczna jest konsultacja z lekarzem. Ten często oszczędnie przepisuje leki, a zaleca miejscowe leczenie oraz naturalne antybiotyki w postaci czosnku, cebuli, kurkuminy, miodu czy właśnie imbiru pod postacią np. tzw. złotego mleka

Ponadto zaobserwowano, że imbir pomaga złagodzić ból związany ze skurczami macicy, którego doświadcza wiele kobiet w ciąży w pierwszym trymestrze ciąży. Choć nie ma konkretnych badań na ten temat, można próbować wypijać imbirowy napój, gdy pojawią się bolesne skurcze w pierwszych tygodniach ciąży. To nie zaszkodzi, a może pomoże. 

Uwaga! Dieta w ciąży powinna być zróżnicowana, a duża ilość piekącego imbiru w ciąży może pomóc na mdłości, ale też przyczynić się do podrażnienia ścian żołądka oraz jelit

Imbir podczas karmienia piersią

To kolejna zagwozdka: podczas karmienia piersią leczyć się farmakologicznie, czy stosować pod różną postacią imbir na przeziębienie? Po konsultacji z lekarzem warto wspomagać leczenie naturalnymi środkami wzmacniającymi: syropem z cebuli, dietą bogatą w witaminy i składniki mineralne. Mama karmiąca powinna odżywiać się zdrowo i różnorodnie i warto, aby imbir znalazł się w jej diecie

Czy imbir zmienia smak mleka? Może okazać się, że ta ostra w smaku roślina nie spodoba się noworodkowi. Warto ograniczyć dania kuchni azjatyckiej czy indyjskiej przez pierwsze 3 miesiące życia malucha, jeśli zaobserwujesz dodatkowe reakcje dziecka na pokarm.

Ważne: olejek zawarty w korzeniu imbiru pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo i usuwa wzdęcia. Jeśli dziecko cierpi na kolki lub ty borykasz się z dolegliwościami układu trawiennego po ciąży, imbir może rozwiązać te problemy. 

Imbir w ciąży – bezpieczeństwofot. Imbir w ciąży – bezpieczeństwo/ Adobe Stock, MashaB

Imbir w ciąży i podczas laktacji – bezpieczeństwo

Czy można jeść imbir w ciąży i podczas karmienia piersią? Stężenie imbiru w potrawach nim przyprawianych niemal na pewno nie jest szkodliwe dla ciężarnej, płodu, przebiegu ciąży i niemowlęcia ssącego pierś. Wątpliwości natomiast związane są z przyjmowaniem suplementów z wyciągiem z imbiru. Ich stosowanie może wiązać się z przyjmowaniem nieporównywalnie większych dawek imbiru. Tak więc korzystanie z imbiru w ramach przyprawiania potraw czy w celu łagodzenia mdłości w ciąży za pomocą naparów najprawdopodobniej jest bezpieczne. Jednak nie można tego powiedzieć z całym przekonaniem o stosowaniu suplementów na bazie wyciągów z imbiru. Najlepiej pokazuje to raport brytyjskich naukowców.

W maju 2021 r. Komitet brytyjskiego Food Standards Agency przyjrzał się potencjalnym skutkom stosowania imbiru w czasie ciąży i laktacji. W tym celu dokonał przeglądu dostępnych danych dotyczących toksyczności dla matki, wpływu na rozwój płodu lub zarodka oraz przebieg ciąży.

Na wstępie podkreślono, że dane są ograniczone. Na ich podstawie stwierdzono, że u ludzi i zwierząt imbir nie wydaje się być toksyczny ogólnoustrojowo, ale nie można wykluczyć, że w dużych ilościach może mieć działanie szkodliwe np. na płodność. Było też kilka doniesień o zwiększonej częstości występowania poronień samoistnych, jednak badania były sprzeczne. Nie zaobserwowano wad u płodów po ekspozycji na imbir. Istnieją natomiast przesłanki z badań na zwierzętach wskazujące, że narażenie na imbir w okresie życia płodowego lub w czasie karmienia piersią może mieć pośredni wpływ na poziom hormonów i spermatogenezę (wytwarzanie plemników) u samców zwierząt.

Podsumowanie: Czy można jeść imbir w ciąży? Tak, w potrawach. Można też stosować imbir na mdłości w ciąży, pić herbatę z imbirem w ciąży i stosować napar z imbiru w ciąży. Ostrożność jednak lepiej zachować z przyjmowaniem suplementów z imbirem w ciąży, gdyż dawka zawartych w preparacie wyciągów z imbiru może znacznie przekraczać tę bezpieczną, spożywczą. Duże dawki z suplementów nie były badane na ludziach.

Źródło: Committee on toxicity of chemicals in food, Consumer products and the environment Update on the Safety of Ginger Supplement Use in Pregnancy, TOX/2021/51

Treść artykułu pierwotnie opublikowano 7.10.2020 r.

Czytaj także: Właściwości lecznicze imbiruSzkodliwość imbiru – kto nie powinien go stosować?Jak przechowywać imbir w domu, aby długo zachował świeżość

Redakcja poleca

REKLAMA