Tort z ajerkoniakiem - przepis składniki i przygotowanie

Świetnie się prezentuje obok wielkanocnych bab i mazurków!
Weronika Kwaśniak / 03.04.2015 04:44
DRUKUJ PRZEPIS
Tort z ajerkoniakiem - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Biszkopt:


  • 35 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 6 jajek

Krem ajerkoniakowy:


  • 20 dag ugotowanego budyniu śmietankowego
  • 20 dag masła
  • 25 dag bitej śmietany
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • łyżka spirytusu
  • 1 dag żelatyny
  • gotowa żółta masa cukrowa do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort z ajerkoniakiem!

  1. Przygotuj biszkopt: ubij białka z cukrem.
  2. Dodawaj pojedynczo żółtka i mąkę.
  3. Masę przelej do formy o średnicy 18 cm i piecz 40 minut w temperaturze 180°C.
  4. Upieczony biszkopt przekrój w poprzek na 3 blaty.
  5. Przygotuj krem: budyń utrzyj z masłem, wymieszaj z bitą śmietaną.
  6. Następnie dodaj ajerkoniak, wlej spirytus, a na koniec dodaj namoczoną w małej ilości wody i lekko podgrzaną żelatynę. Wymieszaj.
  7. Przygotowanym kremem przełóż blaty biszkoptowe.
  8. Resztą kremu posmaruj wierzch i boki tortu.
  9. Masę cukrową rozwałkuj, płachtą oklej boki i wierzch tortu.
  10. Dowolnie udekoruj.

Zobacz też przepisy na babki:

DRUKUJ PRZEPIS