Liczba porcji: 16
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Boczek:
- 2,5 kg boczku w cienkim, dużym kawałku,
- 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu,
- 3 posiekane duże ząbki czosnku,
- łyżka soli gruboziarnistej, np. himalajskiej,
- 5 łyżek oleju,
- majeranek,
- opcjonalnie: szklanka piwa (można zastąpić bulionem).
Schab:
- 1,5 kg schabu środkowego,
- opcjonalnie: 100 ml wódki żubrówki,
- 5 łyżek oleju,
- po łyżce suszonego majeranku, tymianku i rozmarynu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Wędliny domowe na święta to nieodłączny element np. wielkanocnego śniadania lub bożonarodzeniowej kolacji. My polecamy przygotowanie apetycznego schabu i boczku. Kupione w sklepie szynki nawet nie mogą dorównywać im smakiem. Warto poświęcić kilka godzin, by przygotować własne wędliny domowe.
Przygotowanie boczku:
- Mięso natrzyj solą, pieprzem i majerankiem.
- Schładzaj 3 godziny.
- Jedną stronę posyp posiekanym czosnkiem, zwiń boczek w roladę.
- Ułóż na blaszce i piecz ok. 2,5 godziny w 180°C, polewając piwem.
- Przed krojeniem dobrze ostudź.
Domowy schab:
- Mięso natrzyj wódką, solą i pieprzem.
- Odstaw na 12 godzin. Posmaruj olejem wymieszanym z przyprawami.
- Ułóż na blaszce i piecz godzinę w temperaturze 190°C. W schab wbij szpikulec. Jeśli wypłynie klarowny płyn, mięso jest upieczone. Jeśli nie, potrzymaj je dłużej w piekarniku.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 25.03.2014 na zlecenie Edipresse
Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Mazurki wielkanocne - zbiór przepisów
Przystawki na Wielkanoc - przepisy
Wielkanocny chrzan domowy - przepisy