Wędliny domowe na święta - przepis jak od babci

Wędliny domowe przebijają smakiem wszystkie gotowe produkty. Kup mięso od sprawdzonego dostawcy, zminimalizuj ilość soli i dodaj przyprawy według własnego uznania. Oto idealny przepis na domowy boczek i schab.
Weronika Kwaśniak / 29.03.2021 09:17
DRUKUJ PRZEPIS
Wędliny domowe na święta - przepis jak od babci Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 16
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Boczek: 

  • 2,5 kg boczku w cienkim, dużym kawałku,
  • 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu,
  • 3 posiekane duże ząbki czosnku,
  • łyżka soli gruboziarnistej, np. himalajskiej,
  • 5 łyżek oleju,
  • majeranek,
  • opcjonalnie: szklanka piwa (można zastąpić bulionem).

Schab:

  • 1,5 kg schabu środkowego,
  • opcjonalnie: 100 ml wódki żubrówki,
  •  5 łyżek oleju,
  • po łyżce suszonego majeranku, tymianku i rozmarynu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Wędliny domowe na święta to nieodłączny element np. wielkanocnego śniadania lub bożonarodzeniowej kolacji. My polecamy przygotowanie apetycznego schabu i boczku. Kupione w sklepie szynki nawet nie mogą dorównywać im smakiem. Warto poświęcić kilka godzin, by przygotować własne wędliny domowe.

Przygotowanie boczku:

  1. Mięso natrzyj solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Schładzaj 3 godziny.
  3. Jedną stronę posyp posiekanym czosnkiem, zwiń boczek w roladę.
  4. Ułóż na blaszce i piecz ok. 2,5 godziny w 180°C, polewając piwem.
  5. Przed krojeniem dobrze ostudź. 

Domowy schab:

  1. Mięso natrzyj wódką, solą i pieprzem.
  2. Odstaw na 12 godzin. Posmaruj olejem wymieszanym z przyprawami.
  3. Ułóż na blaszce i piecz godzinę w temperaturze 190°C. W schab wbij szpikulec. Jeśli wypłynie klarowny płyn, mięso jest upieczone. Jeśli nie, potrzymaj je dłużej w piekarniku.

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 25.03.2014 na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Mazurki wielkanocne - zbiór przepisów
Przystawki na Wielkanoc - przepisy
Wielkanocny chrzan domowy - przepisy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA