Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g roztopionego masła,
- 2 jajka,
- 80 g cukru trzcinowego,
- 4 łyżki kakao,
- cynamon,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 ml mleka,
- 300 ml śmietany kremówki (do przygotowania bitej śmietany),
- gotowe serduszka do dekoracji (np. z czekolady).
Przygotowanie:
Babeczki walentynkowe to pomysł na prezent dla ukochanej osoby lub np. na upominek dla całej klasy lub przedszkolnej grupy w dniu 14 lutego. Obok robienia laurek na walentynki to ważny element przygotowań do walentynek z dzieckiem.
- Czekoladę drobno pokrój.
- Do miski wsyp mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu. Wymieszaj.
- Dodaj pokrojoną czekoladę i ponownie wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj roztopione masło, jajka i mleko.
- Połącz ze sobą obie masy.
- Masę na babeczki walentynkowe przełóż do papilotek.
- Babeczki walentynkowe piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.
- Wystudzone babeczki walentynkowe ozdabiaj bitą śmietaną i serduszkami.
Zobacz więcej walentynkowych inspiracji:
Kolacja dla dwojga - najlepsze przepisy
Ciasteczka na walentynki
Przekąski na walentynki - zbiór pomysłów