Babeczki walentynkowe. Prosty przepis na słodkości dla ukochanej osoby

Babeczki walentynkowe są intensywnie czekoladowe, a z wierzchu oblane aksamitnym kremem. Najlepiej udekorować je posypką w kształcie maleńkich serduszek, która nada im walentynkowego wyglądu. Do babeczek walentynkowych wykorzystaj czekoladę gorzką lub deserową. Przyda się też spora szczypta cynamonu.
Weronika Kwaśniak / 08.02.2022 09:25
DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki walentynkowe. Prosty przepis na słodkości dla ukochanej osoby fot. Adobe Stock, malinkaphoto
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki kakao,
  • cynamon,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 ml mleka,
  • 300 ml śmietany kremówki (do przygotowania bitej śmietany),
  • gotowe serduszka do dekoracji (np. z czekolady).
Przygotowanie:

Babeczki walentynkowe to pomysł na prezent dla ukochanej osoby lub np. na upominek dla całej klasy lub przedszkolnej grupy w dniu 14 lutego. Obok robienia laurek na walentynki to ważny element przygotowań do walentynek z dzieckiem.

  1. Czekoladę drobno pokrój.
  2. Do miski wsyp mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu. Wymieszaj.
  3. Dodaj pokrojoną czekoladę i ponownie wymieszaj.
  4. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło, jajka i mleko.
  5. Połącz ze sobą obie masy.
  6. Masę na babeczki walentynkowe przełóż do papilotek.
  7. Babeczki walentynkowe piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.
  8. Wystudzone babeczki walentynkowe ozdabiaj bitą śmietaną i serduszkami.

​Zobacz więcej walentynkowych inspiracji:
Kolacja dla dwojga - najlepsze przepisy
Ciasteczka na walentynki
Przekąski na walentynki - zbiór pomysłów

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA