Jak rozpoznać dobrą herbatę? Czy czas jej parzenia decyduje o tym jak działa? Dlaczego ten napój najlepiej pić między posiłkami? Odpowiedzi na te i inne pytania udzielają dwie ekspertki: nasza dietetyczka i właścicielka herbaciarni.
Czytaj więcej
Wydawało się, że to pewnik. Kawa i herbata odwadniają, dlatego nie należy ich doliczać do bilansu płynów spożywanych w ciągu całego dnia. Czy na pewno? Zobacz podsumowanie badań przeprowadzonych na przełomie 36 lat!
Czytaj więcej
Herbata mrożona, wieloowocowa poncz herbaciany, czy rozgrzewająca herbatka z imbirem? Jeżeli jesteś miłośnikiem smaku i walorów zdrowotnych herbaty, to koniecznie musisz zajrzeć do naszych przepisów.
Czytaj więcej
Jest słodka, prawie lepka. Pachnie tak mocno, że wyczujecie ją z odległości kilkuset metrów. Jej picie to prawdziwy marokański rytuał. Trzy szklaneczki miętowej herbaty – za zdrowie, miłość i śmierć...
Czytaj więcej
Nie każdy wie, że parzenie herbaty, to nie tylko włożenie torebki do kubeczka i zalanie jej wrząca wodą. Dowiedz się, jak prawidłowo zaparzyć herbatę.
Czytaj więcej
Herbata i podawane potrawy wzajemnie uzupełniają się. Podobnie jak jedząc befsztyk zamawiamy wino czerwone, a do drobiu wino białe, tak samo różne gatunki herbaty lepiej pasują do pewnych potraw niż inne.
Czytaj więcej
Smak i aromat herbaty w dużym stopniu zależy od sposobu jej przyrządzenia. Jednak nie każdy wie, że każdą herbatę parzy się w inny sposób.
Czytaj więcej
Chiny są miejscem narodzin herbaty. To właśnie tam z krzewu herbacianego powstaje herbatazielona, biała, żółta, czarna, czerwona i oolong.
Czytaj więcej