Biała herbata - źródło antyoksydantów, młodości i zdrowia

Herbata – jej nazwa wywodzi się od łacińskich słów herba (zioło) i tea (roślina z rodzaju kamelii). Historia tego krzewu rozpoczyna się najprawdopodobniej około 2 700 r p.n.e., ale lata prawdziwej ekspansji to XVII wiek.
/ 27.04.2008 11:34

Herbata – jej nazwa wywodzi się od łacińskich słów herba (zioło) i tea (roślina z rodzaju kamelii). Historia tego krzewu rozpoczyna się najprawdopodobniej około 2 700 r p.n.e., ale lata prawdziwej ekspansji to XVII wiek.

Jej dobroczynny wpływ na organizm potwierdziło wiele badań naukowych, które wykazały, że herbata ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, a także podnosi odporność organizmu.

Biała herbata to najdroższy i cieszący się wysokim uznaniem rodzaj tego popularnego oraz cenionego na całym świecie napoju. W Polsce jest wciąż mało znana, jednak wraz ze wzrostem świadomości, jak ważny jest zdrowy tryb życia, zainteresowanie nią systematycznie wzrasta.

Bogactwo odmian (czarna, zielona, czerwona, a nawet żółta, czy wreszcie biała) pozornie może wskazywać na mnogość gatunków tej niezwykłej rośliny. Tymczasem różnica w kolorze wynika z ... procesu przetwarzania. Wszystkie bowiem sporządzane są z liści tego samego krzewu: Camellia sinensis. Produkcja herbaty to proces skomplikowany oraz kilkuetapowy. Biała podlega najmniejszej obróbce, nie poddaje się jej procesowi fermentacji, a jedynie więdnięcia i suszenia. Smakiem swym najbardziej zbliżona jest do liści świeżej herbaty. W Europie jest niezwykle rzadka, cenna i mało znana. Tradycyjnie biała odmiana uprawiana jest w południowo – środkowych Chinach, w prowincji Fujian, Hunan oraz Guangxi. Liście, z których wytwarzana jest ta herbata o arystokratycznym smaku, zbiera się, gdy są jeszcze zupełnie młode i otulają szczelnie młodziutkie pąki. Nawet po procesie przetworzenia zachowuje pierwotne srebrzysto - białe włoski, a przygotowana z niej esencja ma kolor zdecydowanie jaśniejszy od herbat czarnych czy czerwonych.

Warto zwrócić uwagę na białą herbatę nie tylko z powodu niespotykanego smaku, ale także wyjątkowych składników, mających zbawienny wpływ na zdrowie. Zawarte w białej herbacie antyoksydanty pomagają w neutralizowaniu skutków działania wolnych rodników. Mogą też poprawiać odporność organizmu i działać wzmacniająco. Przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu, stymulują krążenie oraz opóźniają proces starzenia się skóry. Warto więc codziennie sięgać po białą herbatę! Jest ona nie tylko źródłem młodości, lecz także urody! Wykwintne właściwości smakowe oraz dobroczynny wpływ na organizm sprawiają, iż poleca się ją osobom, które lubią delektować się spożywanym napojem i cenią zdrowy oraz aktywny tryb życia.

Ze względu na swoje właściwości biała herbata jest również wysoko ceniona przez przemysł kosmetyczny. Zawiera kofeinę (w przypadku herbat zwaną teiną), jednakże w dużo mniejszych ilościach niż kawa. Działa zatem pobudzająco, nie wpływając negatywnie na zdrowie. Jak już wspomnieliśmy, stanowi również bogate źródło naturalnych antyoksydantów zwanych flawonoidami, których zawiera nawet trzykrotnie więcej niż pozostałe rodzaje herbat. Flawonoidy tworzą w ciele barierę dla uszkodzeń spowodowanych przez nadmiar wolnych rodników - cząsteczek, których niszczące działanie polega na uszkadzaniu zdrowych komórek w ciele człowieka. Wolne rodniki mogą zatem przyczyniać się do wielu schorzeń: chorób serca i nowotworów, przyspieszają również procesy związane ze starzeniem się skóry. Tworzeniu się wolnych rodników sprzyja wiele czynników, do których zaliczyć można między innymi: promieniowanie UV, zanieczyszczenie środowiska, stres, niewłaściwa dietę, a także palenie papierosów.