Cukry rafinowane, np. syrop glukozowo-fruktozowy, a także fosforany zawarte np. w napojach gazowanych powodują osłabianie kości i prowadzą do osteoporozy. Jak wypłukiwany jest wapń z organizmu? Dlaczego niektóre produkty szkodzą kościom?
Czytaj więcej
Pierwszym objawem chorób przyzębia jest nalot, który następnie przekształca się w kamień nazębny. Dziąsła stają się zaczerwienione i mogą krwawić. Brak leczenia prowadzi do pojawienia się tzw. „kieszonek dziąsłowych”, w których gromadzą się resztki ...
Czytaj więcej
Nadmierne spożycie soli jest przyczyną nadciśnienia i może prowadzić do wielu chorób. Jak rezygnując z soli można znacząco poprawić zdrowie?
Czytaj więcej
Choroby skóry powodują często wykluczenie chorego ze społeczeństwa z obawy przed zarażeniem. Trądzik, łuszczyca lub atopowe zapalenie skóry mogą nawet prowadzić do stanów lękowych, depresji, a nawet samobójstwa. Mimo to mało kto z nas obawia się ...
Czytaj więcej
Producenci żywności mają obowiązek umieścić na opakowaniu rzetelne informacje ogólne (np. wykaz składników, masę netto, substancje powodujące alergie, warunki przechowywania i termin przydatności do spożycia) i dotyczące wartości odżywczej produktu.
Czytaj więcej
Wskazówką diagnostyczną, która może (ale nie musi) sugerować zespół Downa u nienarodzonego jeszcze dziecka, jest ocena tzw. przezierności karkowej oraz kości nosowej w badaniu ultrasonograficznym (USG). Na ile wiarygodna jest ta metoda?
Czytaj więcej
Co trzeci Polak po 15. roku życia nigdy nie był u okulisty, a ponad 1,5 mln Polaków cierpi na choroby siatkówki - tak wynika z badań TNS. Jak chronić wzrok? Jak dbać o oczy?
Czytaj więcej
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) po raz kolejny potwierdza bezpieczeństwo spożycia aspartamu przez ludzi i uznaje, że nie ma on wpływu na występowanie nowotworów, zaburzania funkcji poznawczych ani uszkodzenia mózgu.
Czytaj więcej