fot. Fotolia
Co producent musi umieścić na etykiecie?
Na wolnym rynku istnieje ogromny wybór produktów żywieniowych – wciąż pojawiają się nowe, a stare podlegają modyfikacjom. Konieczne są zatem obiektywne informacje o danym produkcie, zamieszczone przez producentów na etykiecie, aby pomóc konsumentowi zorientować się w tej różnorodności dóbr.
W świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. producenci mają obowiązek podać na etykiecie rzetelne informacje ogólne i o wartości odżywczej.
Do informacji ogólnych należą:
- nazwa produktu spożywczego,
- wykaz składników,
- składniki lub substancje pomocnicze użyte w wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie,
- substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji,
- ilość określonych składników użytych w produkcji wyrobu,
- masę netto żywności,
- datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
- wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia,
- nazwę lub firmę i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym.
Ponadto od 2016 roku na etykietach będą się znajdowały informacje o wartości odżywczej, tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Szczególnie ważna dla konsumentów jest informacja o wartości energetycznej, gdyż pozwala na racjonalne, zgodne z zasadami prawidłowego żywienia, pokrywanie potrzeb energetycznych człowieka.
Referencyjne wartości spożycia
W omawianym rozporządzeniu UE określono również referencyjne wartości spożycia dla wartości energetycznej i wybranych składników odżywczych (także witamin i składników mineralnych).
Dla osób dorosłych (dieta 2000 kcal) wartości kształtują się jak w tabeli poniżej:
Wartość energetyczna/ |
Referencyjne wartości spożycia |
Wartość energetyczna |
8400kJ/2000kcal |
Tłuszcz |
70 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
20 g |
Węglowodany |
260 g |
Cukry |
90 g |
Białko |
50 g |
Sól |
6 g |
Producenci powinni umieszczać informacje dotyczące wartości odżywczej w czytelnym formacie (zwykle w formie tabeli, wielkość czcionki min. 1,2 mm), w ustalonej kolejności z zachowaniem wyraźnej kolorystyki (odpowiedni, wyraźny kontrast tła i napisów).
Zobacz też: Czy substancje dodatkowe w żywności są niezdrowe?
Prawidłowe żywienie – czyli jakie?
Prawidłowe żywienie pojmuje się jako dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, a także odpowiednie rozłożenie posiłków w ciągu oraz właściwy dobór produktów w posiłkach. Oprócz tego istotną sprawą jest utrzymywanie sprawności fizycznej.
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie rekomenduje przestrzeganie następujących reguł przy przygotowywaniu diety:
- Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
- Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapomnij o codziennej aktywności fizycznej.
- Produkty zbożowe powinny być dla ciebie głównym źródłem energii (kalorii).
- Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić kefirem, jogurtem, a także częściowo serem.
- Mięso spożywaj z umiarem.
- Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów (w szczególności zwierzęcych), a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
- Ograniczaj spożycie soli.
- Pij wystarczającą ilość wody.
- Nie pij alkoholu.
Podsumowując: świadome wybory konsumpcyjne, urozmaicona dieta i aktywność fizyczna to klucz do zachowania równowagi zdrowotnej.
Zobacz też: Jak wyliczyć kaloryczność posiłku?
Tekst został opracowany przez Agencję Solski BM na podstawie materiału szkoleniowego autorstwa prof. dr hab. Hanny Kunachowicz.