Co producent żywności musi umieścić na etykiecie?

Producenci żywności mają obowiązek umieścić na opakowaniu rzetelne informacje ogólne (np. wykaz składników, masę netto, substancje powodujące alergie, warunki przechowywania i termin przydatności do spożycia) i dotyczące wartości odżywczej produktu.

fot. Fotolia

Co producent musi umieścić na etykiecie?

Na wolnym rynku istnieje ogromny wybór produktów żywieniowych – wciąż pojawiają się nowe, a stare podlegają modyfikacjom. Konieczne są zatem obiektywne informacje o danym produkcie, zamieszczone przez producentów na etykiecie, aby pomóc konsumentowi zorientować się w tej różnorodności dóbr.

W świetle rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. producenci mają obowiązek podać na etykiecie rzetelne informacje ogólne i o wartości odżywczej.

Do informacji ogólnych należą:

  • nazwa produktu spożywczego,
  • wykaz składników,
  • składniki lub substancje pomocnicze użyte w wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie,
  • substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji,
  • ilość określonych składników użytych w produkcji wyrobu,
  • masę netto żywności,
  • datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
  • wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia,
  • nazwę lub firmę i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym.

Ponadto od 2016 roku na etykietach będą się znajdowały  informacje o wartości odżywczej, tj. o zawartości składników odżywczych. Obowiązkowe będzie podawanie na opakowaniach produktów spożywczych wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Szczególnie ważna dla konsumentów jest informacja o wartości energetycznej, gdyż pozwala na racjonalne, zgodne z zasadami prawidłowego żywienia, pokrywanie potrzeb energetycznych człowieka.

Referencyjne wartości spożycia

W omawianym rozporządzeniu UE określono również referencyjne wartości spożycia dla wartości energetycznej i wybranych składników odżywczych (także witamin i składników mineralnych).

Dla osób dorosłych (dieta 2000 kcal) wartości kształtują się jak w tabeli poniżej:

Wartość energetyczna/
składniki odżywcze

Referencyjne wartości spożycia

Wartość energetyczna

8400kJ/2000kcal

Tłuszcz

70 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

20 g

Węglowodany

260 g

Cukry

90 g

Białko

50 g

Sól

6 g

Producenci powinni umieszczać informacje dotyczące wartości odżywczej w czytelnym formacie (zwykle w formie tabeli, wielkość czcionki min. 1,2 mm), w ustalonej kolejności z zachowaniem wyraźnej kolorystyki (odpowiedni, wyraźny kontrast tła i napisów).

Zobacz też: Czy substancje dodatkowe w żywności są niezdrowe?

Prawidłowe żywienie – czyli jakie?

Prawidłowe żywienie pojmuje się jako dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, a także odpowiednie rozłożenie posiłków w ciągu oraz właściwy dobór produktów w posiłkach. Oprócz tego istotną sprawą jest utrzymywanie sprawności fizycznej.

Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie rekomenduje przestrzeganie następujących reguł przy przygotowywaniu diety:

  1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
  2. Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapomnij o codziennej aktywności fizycznej.
  3. Produkty zbożowe powinny być dla ciebie głównym źródłem energii (kalorii).
  4. Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić kefirem, jogurtem, a także częściowo serem.
  5. Mięso spożywaj z umiarem.
  6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców.
  7. Ograniczaj spożycie tłuszczów (w szczególności zwierzęcych), a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy.
  9. Ograniczaj spożycie soli.
  10. Pij wystarczającą ilość wody.
  11. Nie pij alkoholu.

Podsumowując: świadome wybory konsumpcyjne, urozmaicona dieta i aktywność fizyczna to klucz do zachowania równowagi zdrowotnej.

Zobacz też: Jak wyliczyć kaloryczność posiłku?

Tekst został opracowany przez Agencję Solski BM na podstawie materiału szkoleniowego autorstwa prof. dr hab. Hanny Kunachowicz.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)