Wielkanoc to w Polsce jedno z najważniejszych świąt chrześcijańskich. Obchodzi się je na pamiątkę Zmartwychwstania Chrystusa. Najbardziej popularne potrawy wielkanocne w Polsce, serwowane na wielkanocnych stołach to żurek i barszczyk, jajka, wędliny, pieczone mięsa oraz mazurek, babka wielkanocna i sernik. Dlaczego goszczą na świątecznych stołach?
Jajka – najważniejszy symbol Wielkanocy
Najbardziej znanym i jednocześnie najważniejszym symbolem świąt wielkanocnych jest jajko. W wierze chrześcijańskiej (jak zresztą w wielu innych), nadaje mu się znaczenie pojawienia się nowego życia, a także zwycięstwa życia nad śmiercią. Koniecznie muszą pojawić się na wielkanocnym śniadaniu na znak Zmartwychwstania, ale mogą być także przyrządzone na różne sposoby i podane jako jajeczna przekąska w ciągu dnia. Jajka dodaje się także do barszczu białego i żurku.
Wędliny na Wielkanoc
Kolejnym elementem, jakiego nie może zabraknąć na Wielkanoc, są wędliny. Szynka i kiełbasa w święconce symbolizują zdrowie oraz życie w dostatku. Na stołach Polaków podczas Wielkanocy bardzo często królują wędliny domowej roboty. Pojawiają się przede wszystkim jako dodatek do pieczywa, najlepiej z domowym chrzanem.
Potrawy wielkanocne w Polsce – pieczenie mięsne
Najważniejszym elementem wielkanocnego obiadu są pieczenie z różnych mięs. Najczęściej wybierane są:
- cielęcina
- wołowina
- schab
- polędwica
- indyk
- gęś
- kaczka.
Większość mięs jest przeważnie faszerowana: najczęściej warzywami, ale nierzadko także serem, ogórkami czy mniej tradycyjnymi dodatkami, takimi jak oliwki czy cukinia. Najważniejsze, by pieczeń pojawiła się na wielkanocnym stole. Często towarzyszą jej sałatki i surówki, z jak największą ilością wiosennych dodatków.
Ciasta, ciasta...
Trudno wyobrazić sobie również polską Wielkanoc bez mazurka czy babki wielkanocnej. Najczęściej są one pieczone własnoręcznie, z motywem wielkanocnym. Zwykle posypane są cukrem pudrem lub udekorowane lukrem.
To też ci się przyda!
Co oznaczają poszczególne symbole Wielkanocy? Wiemy!
Wielkanoc u sąsiadów - włoskie potrawy wielkanocne!
Jak urozmaicić tradycyjne wielkanocne potrawy?