Kulinarna tradycja polska pozwala nam zaszaleć w święta Wielkanocy i rozkoszować się wspaniałymi potrawami - żurkiem, jajkiem z farszem lub w majonezie, soczystymi pieczeniami i oczywiście babą wielkanocną oraz mazurkami... Wszystkie kochamy te pyszne potrawy! Zobacz, które z nich pojawią się na naszych wielkanocnych stołach!
Iza Bielecka-Gnaś, redaktor naczelna
Uwielbiam żurek! Mogę go jeść cały rok, więc tym bardziej nie zapominam o nim w Wielkanoc. Ale obowiązkowo musi być w nim dużo jajka. Jedna ćwiartka to za mało!
Sprawdź przepis na pyszny, wielkanocny żurek!
Martyna Wojciechowska, redaktor działu Moda
Wielkanoc kojarzy mi się przede wszystkim z mazurkami. Nie może ich zabraknąć na wspólnym stole wielkanocnym. Najbardziej lubię te pieczone zgodnie z przepisem mojej babci!
Zobacz przepisy na ciasta wielkanocne!
Aśka Mroczkowska, redaktor działu moda
Wielkanoc to przede wszystkim jajka, moje ulubione to te podawane z majonezem i startą na tarce rzodkiewką oraz pokrojonym szczypiorkiem. Do tego świeży chlebek i jestem w wielkanocnym niebie :)
Zobacz przepisy na dania z jajek!
Agata Bernaciak, redaktor działu Dieta&Fitness
W związku z tym, że jestem chyba największą fanką zup na świecie, oczywiście na Wielkanoc wybieram biały barszcz z jajkiem i kiełbaską. Podczas świąt w mojej rodzinie przywiązuje się szczególną uwagę tradycji, więc tego wielkanocnego dania po prostu nie mogłoby zabraknąć. Mniam!
Zobacz przepis na barszcz biały!
Karolina Wysocka, redaktor działu Dom
Mimo że na co dzień nie jadam zbyt często mięsa, w Wielkanoc nie przepuszczę pieczeni mojej mamy. Soczysta, idealnie upieczona - mam wrażenie, że z roku na rok jest coraz lepsza!