Wszystko sprawdza się doskonale podczas wizyty u rodziny, czy kolegów lub na szkolnej stołówce. Jednak wszystkie te sytuacje mają miejsce w naszym kręgu kulturowym. A przecież na Polsce świat się nie kończy. Młodzież i dorośli coraz częściej wyjeżdżają za granicę, z czym zatem należy się liczyć jedząc z obcokrajowcami?
Miejsce honorowe
Miejsce honorowe dla gościa w kręgu kultury niemieckiej znajduje się z lewej strony gospodyni domu, natomiast obyczaj międzynarodowy mówi, by gościowi honorowemu zaproponować miejsce z prawej strony.
Sposób jedzenia
Kiedy Polacy jedzą zupę kierują do ust czubek łyżki - Anglicy z kolei jedzą zupę bokiem łyżki.
Wiele osób je mięso nożem i widelcem, zaś Amerykanie najpierw kroją porcję mięsa na mniejsze kawałki, po czym odkładają nóż i jedzą całe danie już tylko widelcem.
Sałatki są często elementem całego dania, ale w Szwajcarii, Francji i we Włoszech sałatki stanowią często odrębne danie, podawane po daniu mięsnym. W krajach afrykańskich rolę sztućców często zastępują dłonie, a wyrazem szczególnego uznania dla gościa honorowego jest włożenie mu przez gospodarza do ust kawałka mięsa oderwanego ręką.
Nie wszyscy są zwolennikami słodzonej kawy, ale kto słyszał o kawie solonej? Jej smak nie jest niczym dziwnym dla mieszkańców Laponii.
Polecamy: Z historii toastu
Skandynawski toast
Skol to miły zwyczaj wzajemnego przepijania. Zaczyna go gospodarz wznosząc skol z sąsiadką po prawej a potem po lewej stronie, następnie przepija do sąsiadów. Podobnie czyni gospodyni domu. Po tym "wprowadzeniu" goście przepijają do siebie w następujący sposób - nawiąż kontakt wzrokowy z osobą, z którą chcesz wznieść toast, unieś kielich i z uśmiechem powiedz skol.
Czytaj także: Ciastka, herbata, kawa