Po pierwsze, podaje się do kawy ciastka – pączki, napoleonki, eklerki, torty itp.
Tego nigdy nie wolno robić. Ciastka i kawa po porostu do siebie nie pasują. Ciastka bowiem psują smak kawy, uniemożliwiają rozsmakowywanie się tym wspaniałym gorącym napojem. Serwując razem kawę i ciastka postępujemy tak, jakbyśmy serwowali słodkie wino do śledzia lub herbatę do zupy.
Sztuka parzenia kawy
Cóż tu jednak mówić o rozsmakowywaniu się w tym wspaniałym gorącym napojem, gdy ten napój serwowany jest, co się jeszcze w Polsce zdarza, w szklance i powstaje z zalania wrzątkiem paru łyżeczek kawy (dobrze jeszcze gdy paru, a nie jednej płaskiej łyżeczki). Kawę sporządza się w ciśnieniowym ekspresie lub robi po turecku (gotujemy ją w odpowiednim garnuszku wsypując kawę do zimnej wody z dodatkiem soli i cukru, i gdy zacznie kipieć dolewamy odrobinę zimnej wody i czekamy na drugie kipienie).
Pamiętajmy, że do kawy jemy tylko kruche ciasteczka i czekoladki i, ewentualnie, serwujemy wodę mineralna niegazowaną, dla panów koniak, dla pań likiery.
Herbata i jej serwowanie
Głównym błędem jest to, że serwujemy herbatę do posiłków, do podkreślmy, wszelkich posiłków, zatem do śniadania, obiadu, kolacji.
To prawda, że Anglicy, Austriacy i Bawarczycy piją herbatę do śniadania, ale tylko śniadania i tylko oni. Można też zadać pytanie – co wtedy jedzą? Nikt na świecie nie pija jednak herbaty do obiadu czy kolacji. Savoir - vivre tego nie przewiduje. Etykieta, etykieta biznesu, protokół dyplomatyczny tego stanowczo zabraniają.
Do gorących posiłków pijemy wyłączni wodę i wino. Na zakończenie gorącego posiłku możemy napić się kawy (i zresztą z reguły wtedy się ją pije).
Polecamy: Jadłospis i przebieg uroczystego obiadu
Sztuka podawania herbaty
Ponadto herbaty nie pijemy nigdy w szklankach (w szklanych naczyniach pija się wyłącznie i to raczej tylko w chińskich herbaciarniach, herbatę zieloną). Nigdy też w dobrym towarzystwie nie pijemy herbaty ekspresowej. Dobra gospodyni spaliłaby się ze wstydu, gdyby musiała taką herbatę zaserwować swoim gościom. Taką herbatę podaje się tylko na dworcach kolejowych i w studenckich stołówkach. Gdzie indziej kompromituje tych, którzy ją serwują, świadczy o ich ignorancji i lekceważeniu dla gościa.
Jak jeść ciastka i ciasteczka
Kruche ciasteczka i czekoladki bierzemy w rękę. Ciastka z kremem jemy łyżeczką trzymając ją w prawej ręce, ciastka i ciasta „suche” widelczykiem trzymając go w lewej ręce. Ciastka typu napoleonka powinniśmy zatem jeść i łyżeczką (krem) i widelczykiem (kruche spody). Przy jedzeniu ciastek, w skład których wchodzi ciasto francuskie możemy posłużyć się nożykiem. Pączki jemy widelczykiem i nożykiem nie biorąc ich do ręki (bardzo brudzą).
Nalewanie gorących napojów
Nalewając kawę i herbatę trzymajmy się sztywno wskazań etykiety, bo są to w tym wypadku również wskazania BHP. Filiżanki z gorącym napojem podajemy na tacy z lewej strony podsuwając ją gościowi. Gość sam z niej je sobie bierze (on najlepiej zadba o swoje bezpieczeństwo, a gdy zostanie oblany wrzątkiem sam sobie będzie winien). Gdy stawiamy na stole puste filiżanki to umieszczamy je z prawej strony nakrycia. Są dwie techniki nalewania gorących napojów do tych filiżanek.
Na lewej ręce zawieszamy czystą i złożoną serwetkę i oddzielamy nią gościa od dzbanka z gorącym napojem. Jeśli podczas nalewania tego napoju do filiżanki pryśnie on na boki to najwyżej zaplami serwetkę, ale gościa nie poparzy.
Możemy też, ale to jest mniej eleganckie, podejść do stołu z dzbankiem gorącego napoju, zabrać ze stołu filiżankę zrobić krok do tyłu i tam nalać do filiżanki gorący napój trzymając w jednej ręce filiżankę a w drugiej dzbanek.
Jeżeli kawę czy herbatę pijemy na stojąco podnosimy filiżankę do ust razem ze spodkiem, gdy siedzimy przy stole spodek oczywiście pozostaje na nim.
Czytaj także: Zasady używania sztućców