Reklama

Zupy dla dzieci powinny być delikatniejsze niż te, które lubią dorośli. Nie znaczy to, że trzeba je dla dziecka oddzielnie gotować. Wystarczy przygotować ją w wersji dla dzieci, a dorośli przyprawią potrawę na talerzu. To 10 zup, które ma szansę polubić twoje dziecko.

Reklama

Spis treści:

  1. Zupy dla dzieci: jak i jakie gotować?
  2. 10 pomysłów na zupy dla dzieci

Zupy dla dzieci: jak i jakie gotować?

Zupy dla niemowląt należy dopasować do wieku dziecka i etapów rozszerzania diety niemowlaka. Po 12. miesiącu życia dzieci mogą jeść już prawie wszystkie zupy, z wyjątkiem grzybowej z grzybów leśnych.

Dla dzieci niewskazane są ciężkostrawne zupy gotowane na ciężkich bulionach mięsnych. Najkorzystniejsze są delikatne zupy na wywarach warzywnych i drobiowo-warzywnych, ale też zupy rybne.

Warzywa użyte do gotowania powinny być świeże, ostatecznie mogą być mrożone. Najlepiej gotować je al dente – ugotowane, ale nie rozpadające się. Wtedy będą dostarczały wszystkich składników odżywczych i będą smaczniejsze. Jeśli dysponujesz szybkowarem, korzystaj z niego gotując zupy dla dziecka. Oszczędzasz czas, pieniądze i zatrzymujesz w warzywach więcej cennych składników.

Nie gotuj dla dziecka zup na kostkach rosołowych. Pamiętaj – w przypadku zup dla dzieci korzystaj tylko ze świeżych produktów lub mało przetworzonych, np. przecierów pomidorowych czy warzyw w naturalnych zalewach.

Funkcję dodatkowego „wypełniacza” w zupie dla dzieci mogą pełnić:

  • ziemniaki,
  • ryż,
  • makarony,
  • kasze,
  • lane kluseczki.

Starszym dzieciom można podać grzanki czy groszek ptysiowy. W przypadku młodszych najlepiej zaczekać, aż namokną.

Do zup dla dzieci lepiej nie dodawać zasmażki. Do zbędna porcja tłuszczu zwierzęcego i zbędna porcja kalorii z mąki. Najlepiej zabielać zupy jogurtem naturalnym, rzadziej śmietaną i nie za tłustą. Pamiętaj, że warzywa dostarczają witamin, także tych rozpuszczalnych w tłuszczach, więc odrobina oliwy czy śmietany w zupie może zwiększać przyswajanie witamin, ale też poprawić jej smak.

Do ukończenia 1. roku życia dziecka, zup nie należy solić. Później już można, ale z umiarem. Dozwolone jest używanie przypraw korzennych i ziołowych, ale też z umiarem.

10 pomysłów na zupy dla dzieci

Oto zestaw 10 sprawdzonych przepisów na zupy dla dzieci. 3 znajdziesz poniżej, resztę w galerii – wystarczy przewijać materiał.

Zupa brokułowa dla dzieci

Składniki:

  • skrzydełko kurczaka,
  • 1 marchewka,
  • 1 średni ziemniak,
  • 1 nie za duży brokuł,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ziarenka pieprzu,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • listek laurowy.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 1,5 litra wody.
  2. Umyj skrzydełko i wrzuć do wrzątku razem z przyprawami. Gotuj 25 minut. Po tym czasie wyjmij i ostudź skrzydełko.
  3. W międzyczasie obierz i opłucz marchew i ziemniaka. Pokrój je w kosteczkę.
  4. Brokuła opłucz i podziel na małe różyczki. Wrzuć warzywa do wywaru i gotuj jeszcze 5 minut.
  5. Skrzydełko obierz ze skóry i oddziel mięso od kości. Pokrój lub zblenduj w małej ilości zupy i wlej do niej (jeśli twoje dziecko nie lubi kawałków mięsa w zupie, tak je przemycisz).
  6. Zupę zdejmij z ognia i zabiel na talerzu jogurtem.
  7. Jeśli twoje dziecko lubi zupy-kremy, możesz całość zblendować.
fot. Zupa brokułowa dla dzieci/ Adobe Stock, FomaA

Zupa dyniowa dla dzieci (zupa-krem)

Składniki:

  • 0,5 kg dyni (po obraniu),
  • 3 ziemniaki,
  • łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1 duży pomidor, lub 2-3 łyżki passaty,
  • 2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj. Dynię i ziemniaka obierz i pokrój w kosteczkę.
  2. Obsmaż je krótko na maśle z dodatkiem kurkumy i imbiru, i zalej bulionem. Jeśli twoje dziecko lubi bardziej słodkie smaki, możesz do zupy, na etapie obsmażania, dodać obrane słodkie jabłko.
  3. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut.
  4. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do zupy. Pogotuj kolejne 5 minut.
  5. Zdejmij zupę z ognia i zblenduj, dodając jogurt.
  6. Podawaj zupę z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
fot. Zupa dyniowa dla dzieci/ Adobe Stock, M.studio

Zupa pomidorowa dla dzieci

Składniki:

  • 0,5 kg przecieru pomidorowego,
  • 1,5 l wody,
  • 2 małe marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • kawałek selera i pora,
  • niewielka pietruszka,
  • mała cebula,
  • listek laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • 2 łyżeczki siekanego świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego,
  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę. W tym czasie posiekaj cebulę i obsmaż ją na łyżce oliwy.
  2. Obierz warzywa. Wrzuć do wrzątku przyprawy (bez tymianku), marchew, pietruszkę, selera, kaszę i dodaj obsmażoną cebulę. Gotuj je 15 minut. W międzyczasie pokrój ziemniaka w kosteczkę.
  3. Wyjmij z wywaru warzywa, a wrzuć ziemniaki. Gotuj jeszcze 5 minut.
  4. Pokrój marchewkę w kosteczkę i wrzuć do zupy.
  5. Dodaj do zupy przecier pomidorowy i tymianek. Zamieszaj, zgotuj i podawaj.
fot. Zupa pomidorowa dla dzieci/ Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Pozostałe przepisy niżej. Znajdziesz tam:

  • Zupa dla rocznych dzieci - z soczewicy
  • Zupa dla dzieci niejadków – zupa koperkowa
  • Zupa jarzynowa dla dzieci – zupa cebulowa
  • Zupa marchewkowa dla dzieci - marchwianka
  • Zupa rybna dla dzieci
  • Rosół dla dzieci
  • Barszcz z jabłkiem dla dzieci

Artykuł pierwotnie opublikowano 3.02.2015 r.

Reklama

Czytaj także:
Zupy kremy dla dzieci i dorosłych – 33 przepisy
Przepis na zupę jarzynową bez śmietany
Lekkostrawne zupy – nadają się też dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama