10 przepisów na zupy dla dzieci w każdym wieku
Zupy dla dzieci gotuje się łatwo i bezproblemowo. Wystarczy pamiętać, aby użyć świeżych składników i nie przyprawiać ich zbyt mocno. Sól wolno dodać do zupy dla dzieci powyżej 1. roku życia. Starszym można już dodać nieco więcej przypraw. Czas gotowania skróci się, jeśli pod ręką będzie naturalny, domowy bulion, a warzywa pokroi się przed gotowaniem w kosteczkę. W ramach dodatków można wykorzystać makarony, kasze, ziemniaki, a do zabielania najlepiej użyć jogurtu naturalnego.

Zupy dla dzieci powinny być delikatniejsze niż te, które lubią dorośli. Nie znaczy to, że trzeba je dla dziecka oddzielnie gotować. Wystarczy przygotować ją w wersji dla dzieci, a dorośli przyprawią potrawę na talerzu. To 10 zup, które ma szansę polubić twoje dziecko.
Spis treści:
Zupy dla dzieci: jak i jakie gotować?
Zupy dla niemowląt należy dopasować do wieku dziecka i etapów rozszerzania diety niemowlaka. Po 12. miesiącu życia dzieci mogą jeść już prawie wszystkie zupy, z wyjątkiem grzybowej z grzybów leśnych.
Dla dzieci niewskazane są ciężkostrawne zupy gotowane na ciężkich bulionach mięsnych. Najkorzystniejsze są delikatne zupy na wywarach warzywnych i drobiowo-warzywnych, ale też zupy rybne.
Warzywa użyte do gotowania powinny być świeże, ostatecznie mogą być mrożone. Najlepiej gotować je al dente – ugotowane, ale nie rozpadające się. Wtedy będą dostarczały wszystkich składników odżywczych i będą smaczniejsze. Jeśli dysponujesz szybkowarem, korzystaj z niego gotując zupy dla dziecka. Oszczędzasz czas, pieniądze i zatrzymujesz w warzywach więcej cennych składników.
Nie gotuj dla dziecka zup na kostkach rosołowych. Pamiętaj – w przypadku zup dla dzieci korzystaj tylko ze świeżych produktów lub mało przetworzonych, np. przecierów pomidorowych czy warzyw w naturalnych zalewach.
Funkcję dodatkowego „wypełniacza” w zupie dla dzieci mogą pełnić:
- ziemniaki,
- ryż,
- makarony,
- kasze,
- lane kluseczki.
Starszym dzieciom można podać grzanki czy groszek ptysiowy. W przypadku młodszych najlepiej zaczekać, aż namokną.
Do zup dla dzieci lepiej nie dodawać zasmażki. Do zbędna porcja tłuszczu zwierzęcego i zbędna porcja kalorii z mąki. Najlepiej zabielać zupy jogurtem naturalnym, rzadziej śmietaną i nie za tłustą. Pamiętaj, że warzywa dostarczają witamin, także tych rozpuszczalnych w tłuszczach, więc odrobina oliwy czy śmietany w zupie może zwiększać przyswajanie witamin, ale też poprawić jej smak.
Do ukończenia 1. roku życia dziecka, zup nie należy solić. Później już można, ale z umiarem. Dozwolone jest używanie przypraw korzennych i ziołowych, ale też z umiarem.
10 pomysłów na zupy dla dzieci
Oto zestaw 10 sprawdzonych przepisów na zupy dla dzieci. 3 znajdziesz poniżej, resztę w galerii – wystarczy przewijać materiał.
Zupa brokułowa dla dzieci
Składniki:
- skrzydełko kurczaka,
- 1 marchewka,
- 1 średni ziemniak,
- 1 nie za duży brokuł,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ziarenka pieprzu,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- listek laurowy.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj 1,5 litra wody.
- Umyj skrzydełko i wrzuć do wrzątku razem z przyprawami. Gotuj 25 minut. Po tym czasie wyjmij i ostudź skrzydełko.
- W międzyczasie obierz i opłucz marchew i ziemniaka. Pokrój je w kosteczkę.
- Brokuła opłucz i podziel na małe różyczki. Wrzuć warzywa do wywaru i gotuj jeszcze 5 minut.
- Skrzydełko obierz ze skóry i oddziel mięso od kości. Pokrój lub zblenduj w małej ilości zupy i wlej do niej (jeśli twoje dziecko nie lubi kawałków mięsa w zupie, tak je przemycisz).
- Zupę zdejmij z ognia i zabiel na talerzu jogurtem.
- Jeśli twoje dziecko lubi zupy-kremy, możesz całość zblendować.

Zupa dyniowa dla dzieci (zupa-krem)
Składniki:
- 0,5 kg dyni (po obraniu),
- 3 ziemniaki,
- łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1 duży pomidor, lub 2-3 łyżki passaty,
- 2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego,
- mały kubeczek jogurtu naturalnego,
- szczypta kurkumy,
- szczypta imbiru.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, posiekaj. Dynię i ziemniaka obierz i pokrój w kosteczkę.
- Obsmaż je krótko na maśle z dodatkiem kurkumy i imbiru, i zalej bulionem. Jeśli twoje dziecko lubi bardziej słodkie smaki, możesz do zupy, na etapie obsmażania, dodać obrane słodkie jabłko.
- Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do zupy. Pogotuj kolejne 5 minut.
- Zdejmij zupę z ognia i zblenduj, dodając jogurt.
- Podawaj zupę z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa pomidorowa dla dzieci
Składniki:
- 0,5 kg przecieru pomidorowego,
- 1,5 l wody,
- 2 małe marchewki,
- 3 ziemniaki,
- kawałek selera i pora,
- niewielka pietruszka,
- mała cebula,
- listek laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 4 ziarenka pieprzu,
- 2 łyżeczki siekanego świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego,
- 3 łyżki kaszy jaglanej,
- łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę. W tym czasie posiekaj cebulę i obsmaż ją na łyżce oliwy.
- Obierz warzywa. Wrzuć do wrzątku przyprawy (bez tymianku), marchew, pietruszkę, selera, kaszę i dodaj obsmażoną cebulę. Gotuj je 15 minut. W międzyczasie pokrój ziemniaka w kosteczkę.
- Wyjmij z wywaru warzywa, a wrzuć ziemniaki. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Pokrój marchewkę w kosteczkę i wrzuć do zupy.
- Dodaj do zupy przecier pomidorowy i tymianek. Zamieszaj, zgotuj i podawaj.

Pozostałe przepisy niżej. Znajdziesz tam:
- Zupa dla rocznych dzieci - z soczewicy
- Zupa dla dzieci niejadków – zupa koperkowa
- Zupa jarzynowa dla dzieci – zupa cebulowa
- Zupa marchewkowa dla dzieci - marchwianka
- Zupa rybna dla dzieci
- Rosół dla dzieci
- Barszcz z jabłkiem dla dzieci
Artykuł pierwotnie opublikowano 3.02.2015 r.
Czytaj także:
Zupy kremy dla dzieci i dorosłych – 33 przepisy
Przepis na zupę jarzynową bez śmietany
Lekkostrawne zupy – nadają się też dla dzieci
1 z 7

Zupa dla rocznych dzieci: z soczewicy
Składniki:
- szklanka soczewicy czerwonej
- 4 pomidory
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 cebule
- 1,5 litra wody
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie: cebulę obierz, posiekaj, podduś na patelni z oliwą i wodą. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka włóż soczewicę, cebulę, pokrojone pomidory, sól, wodę i sok z cytryny. Gotuj ok. 20 minut. Posyp natką.
2 z 7

Zupy dla dzieci niejadków: zupa koperkowa
Po 11. miesiącu
Składniki:
- 2 ziemniaki
- pół marchewki
- pół pietruszki
- plasterek selera
- łyżka oliwy
- żółtko
- koperek
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Przygotowanie: warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej wodą z dodatkiem oliwy. Ugotuj do miękkości. Koperek
i natkę drobno posiekaj. Dodaj do zupy i pogotuj jeszcze kilka minut. Gorącą zupę zmiksuj i wymieszaj z żółtkiem.
3 z 7

Zupa jarzynowa dla dzieci: zupa cebulowa
Po 12. miesiącu
Składniki:
- marchew
- pietruszka
- por
- kawałek selera
- litr wody
- 400 g cebuli
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
Przygotowanie: marchew, pietruszkę, selera obierz ze skórki, umyj, pokrój, włóż do garnka. Dodaj pokrojonego w kostkę pora. Następnie gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij je z wywaru. Cebulę obierz ze skórki, pokrój, podduś na rozgrzanym maśle. Dodaj do bulionu. Gotuj kilka minut, a następnie zmiksuj. Dodaj żółtka rozmieszane z niewielką ilością gorącej zupy i siekaną natkę pietruszki.
4 z 7

Zupa marchewkowa dla dzieci
Po 6. miesiącu
Składniki:
- 2-3 marchewki
- ziemniak
- łyżeczka masła
- łyżeczka kleiku ryżowego
Przygotowanie: marchew oskrob, ziemniaka obierz i dokładnie umyj. Pokrój warzywa w kostkę, zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj kleik i masło, wymieszaj. Ostudź zupę, zmiksuj na papkę.
5 z 7

Zupa rybna dla dzieci
Po 10. miesiącu
Składniki:
- 500 g filetu z ryby
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka)
- 2 ziemniaki
- 1,5 litra wody
- jogurt naturalny
- 2 łyżki mąki
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- siekany koperek
Przygotowanie: ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włoszczyznę obierz, zetrzyj na tarce. Warzywa gotuj 15 minut. Zmniejsz gaz, dodaj filety, gotuj jeszcze 10 minut. Mąkę wymieszaj z jogurtem, dodaj do zupy. Zagotuj. Posyp koperkiem i pokruszonym żółtkiem.
6 z 7

Zupy dla dzieci: rosół
Po 11. miesiącu
Składniki:
- 2 ziemniaki
- marchew
- mała cebula
- 3 kalarepy
- kawałek selera
- natka pietruszki i selera
- 250 g piersi z indyka
- litr wody
Przygotowanie: mięso umyj, pokrój na kawałki. Włóż do rondla z zimną wodą, gotuj bez przykrycia. Następnie obierz warzywa, pokrój na kawałki i dodaj. Całość gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj natkę.
7 z 7

Zupy dla dzieci: barszczyk
Po 10. miesiącu
Składniki:
- 2 buraczki
- marchew
- pietruszka
- pół pora
- 1,5 l wody
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sok z jabłka
Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i pora umyj, obierz i włóż do gotującej się wody. Dodaj pokrojone obrane buraczki i przyprawy. Gotuj ok. 30 minut. Odcedź, dodaj sok z jabłka. Podawaj z kluseczkami.