Gotowana marchew dzięki obecnym w niej pektynom działa łagodząco na błonę śluzową jelit i przyczynia się do usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Sole mineralne zawarte w przecierze z marchwi (trzeba podawać go wraz wodą, w której się gotował) uzupełniają te utracone podczas biegunki. Dlatego marchwianka przynosi ulgę w chorobie. To jeden z niezawodnych domowych sposobów na biegunkę.
Marchwianka - jak ją zrobić
Aby przygotować marchwiankę, należy:
- umyć pół kilograma marchwi,
- odciąć zielone końce,
- obrać i pokroić na plasterki,
- zalać litrem wody,
- gotować pod przykryciem do miękkości,
- po wystudzeniu zmiksować i uzupełnić wodą aż do litra, dodać trochę soli i jeszcze raz zagotować.
Możesz też przyrządzić marchwiankę z purée marchewkowego ze słoiczka, dodając taką samą objętość wody co przecieru. W porozumieniu z lekarzem możesz dodać do niej łyżeczkę świeżego masła.
Marchwianka dla dzieci
Marchwianka nadaje się zarówno do stosowania przy problemach z brzuchem i żołądkiem u dorosłych, jak i dzieci (biegunka u niemowlaka). Dziecku podawaj marchwiankę butelką ze smoczkiem o szerokim otworze. Większym dzieciom można podawać zupę łyżeczką z miseczki.
Marchwiankę możesz podawać dziecku 2-3 razy dziennie w niewielkich porcjach. Zupę przechowuj w lodówce i dopilnuj, by w ciągu doby została zjedzona.
Źródło: tekst dietetyk dr Haliny Weker, „Twoje dziecko”, treść artykułu została pierwotnie opublikowana 19.08.2014.
Więcej o diecie w problemach żołądkowych:Jak węgiel pomaga w zatruciach?Dolegliwości gastryczne – co jeść, a czego unikać?Grypa żołądkowa - co jeść i pić?