Kobieta cierpiąca na grypę żołądkową fot. Adobe Stock

Grypa żołądkowa (jelitowa) - przyczyny, zarażanie, co jeść i pić

Grypą żołądkową zakażamy się drogą kropelkową lub przez brudne ręce. Trwa od 1 do 9 dni, ale dolegliwości ustępują zazwyczaj po 2-4 dniach. Chorobę wywołują rotawirusy.
/ 11.08.2009 12:58 / aktualizacja: 04.11.2019 12:02
Kobieta cierpiąca na grypę żołądkową fot. Adobe Stock

Spis treści:

Czym jest grypa żołądkowa?

Jest to inaczej nieżyt żołądkowo-jelitowy. Choroba atakuje najczęściej dzieci do 3. roku życia. Chory zaraża przed wystąpieniem objawów, w ich trakcie, a także kilka dni po ich ustąpieniu.

Z medycznego punktu widzenia grypa żołądkowa z tą prawdziwą nie ma nic wspólnego. Może poza tym, że jedną i drugą powodują wirusy. W przypadku jelitówki  – bo taka jest inna nazwa grypy żołądkowej – są to głównie rotawirusy, adenowirusy i norowirusy. Gdy zasiedlą przewód pokarmowy, wywołują wymioty i biegunkę. Dlatego - choć często słyszy się sformułowania „rotawirusy” i „grypa żołądkowa” zamiennie - to nie to samo.

Grypa żołądkowa trwa od 1 do 9 dni, ale dolegliwości ustępują zazwyczaj po 2-4 dniach. 

Objawy grypy żołądkowej

Występują już po około dwóch dniach od zakażenia. Zaliczamy do nich następujące symptomy:

  • biegunka,
  • wymioty,
  • bóle brzucha,
  • nudności,
  • gorączka.

Wiele zależy od tego, jaką postać ma jelitówka:

  • W ostrej postaci tej choroby dokuczają wymioty, biegunka (wodniste wypróżnienia, nawet kilkanaście razy na dobę) i  silne bóle brzucha.
  • Przy łagodnej – może się skończyć na osłabieniu, kruczeniu w jelitach czy nudnościach.

Więcej o objawach grypy żołądkowej.

Ważne! W trakcie choroby, a także przez kolejne 3 tygodnie nadal można zarażać! Rotawirusy roznoszą się z układu pokarmowego... na 2 końce. Drogą kropelkową, gdy kichamy i kaszlemy (mikroby zawarte są w ślinie), a także przez wypróżnianie czy wymioty (kropelki osiadają na toalecie, pozostają na szczotce do wc – jeśli jej użyjemy, a gdy nie umyjemy starannie rąk mydłem – także na nich).

Silne biegunki mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu, które zagraża życiu, zwłaszcza dzieci i osób starszych.

Jak leczyć grypę jelitową?

Trzeba skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu, by wykluczyć zakażenia bakteryjne albo inne schorzenia. Antybiotykoterapia nie ma w tym przypadku sensu, bo na wirusy po prostu nie działa. Grypę żołądkową  leczy się tylko objawowo – łagodząc dolegliwości i czekając, aż infekcja sama wygaśnie.

Trzeba pamiętać o stałym uzupełnianiu płynów. Należy przede wszystkim pić wodę niegazowaną lub słabą herbatę, unikać mleka, kawy i soków (po ustąpieniu pierwszych objawów można włączyć do diety soki rozcieńczane wodą). Czasem konieczne może się okazać nawadnianie dojelitowe lub dożylne z zastosowaniem kroplówek w warunkach szpitalnych.

By woda lepiej się przyswoiła, popijaj ją bardzo często, ale małymi porcjami, np. po 1/3-/12 szklanki na raz).

Picie dużej ilości płynów w trakcie grypy żołądkowej jest ważne, by nie dopuścić do odwodnienia, które jest jednym z najpoważniejszych powikłań tej choroby.

Pamiętaj również:

  • o uzupełnianiu elektrolitów (można je kupić w aptece w postaci proszków do rozpuszczania),
  • o przyjmowaniu leków przeciwgorączkowych w przypadku wystąpienia gorączki,
  • w ramach terapii można stosować dostępne bez recepty środki rozkurczające (np. z drotaweryną) i probiotyki,
  • jeśli objawy jelitówki są bardzo nasilone i  choremu grozi odwodnienie, należy uzupełniać elektrolity (w aptece kupisz gotowy roztwór lub proszek do jego przygotowania).

Nie zażywaj leków hamujących wypróżnianie. Niestety, skażonej treści wraz z wirusami trzeba się po prostu pozbyć. Możesz jednak stosować środki osłonowe lub – jeśli lekarz zaleci – także przeciwwymiotne.

Istotnym elementem leczenia jest również lekkostrawna dieta. Dzięki niej, prawidłowemu nawadnianiu i probiotykom objawy można nie tylko złagodzić, ale też szybciej wyciszyć.

grypa żołądkowa

fot. Adobe Stock

Co jeść przy grypie żołądkowej?

Jeśli choroba ma lekki przebieg, nie wymaga ograniczenia jedzenia. Po prostu – by dodatkowo nie obciążać układu pokarmowego – najlepiej jadać mniejsze porcje, a częściej, rezygnując przy tym z dań zbyt gorących i bardzo zimnych, ostro przyprawionych, tłustych, słodzonych czy smażonych.

Gdy dolegliwości są nasilone konieczne jest zaostrzenie dietetycznego rygoru. Co zatem jeść? Oto dieta na grypę żołądkową:

  1. Pierwszego dnia zastosuj jednodniową głodówkę. Tylko dużo pij! Unikaj przy tym soków, napojów gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych – mogą bowiem dodatkowo podrażniać jelita.
  2. Drugiego dnia możesz jeść małe porcje kleiku ryżowego przyrządzonego na przegotowanej wodzie, biały ryż (najlepiej nieco rozgotowany), czerstwe pieczywo pszenne, sucharki, krakersy i gotowaną marchew.
  3. Trzeciego dnia stopniowo wprowadzaj do menu inne gotowane warzywa (najlepiej w postaci piure) oraz chude gotowane mięso, głównie drobiowe. Nadal dużo pij. Wystrzegaj się za to surowych owoców i warzyw oraz dań wysokoprzetworzonych (np. zupy z proszku) i takich, których składu nie znasz.

jelitówka

fot. Adobe Stock

Grypa żołądkowa u dzieci i seniorów

Niestety, ale właśnie dzieci do 5. roku życia (szczególnie noworodki i niemowlęta) oraz ludzie w podeszłym wieku najgorzej przechodzą jelitówkę. Szczególnie łatwo bowiem u nich o odwodnienie. Poza tym mają z natury słabsza odporność i zdolność regeneracji.

Seniorzy dodatkowo często cierpią  także na choroby przewlekłe (np. nadciśnienie, cukrzycę) i biorą w związku z tym leki. Intensywna biegunka i wymioty mogą zaś zaburzać, a nawet uniemożliwiać ich prawidłowe wchłanianie.

O ile więc nastolatki i dorośli mogą zazwyczaj grypę żołądkową kurować przez 3 dni w domu (a jeśli ich stan się poprawia, to taką terapię kontynuować), to w przypadku grypy żołądkowej u małych dzieci i seniorów – zwłaszcza przy silnej biegunce lub wymiotach – już pierwszego dnia trzeba szukać pomocy lekarza. Jeśli zaś dojdzie do odwodnienia, konieczna może być hospitalizacja.

Dzieci od 6. do 24. lub 32. tygodnia życia można i warto zaszczepić przeciw rotawirusom. Szczepionkę podaje się doustnie, w 2 lub 3 dawkach (zależnie od preparatu).  Niestety, nie jest ona refundowana, a jej koszt za dawkę wynosi od 230 do 430 zł. Odporność po szczepieniu utrzymuje się minimum 2 lata, ale zwykle do 5 lat.

Jelitówka w ciąży

Dziecko w łonie matki jest przed grypą żołądkową chronione, bo infekcja ogranicza się do przewodu pokarmowego. Kobieta w ciąży nie może jednak dopuścić do silnego odwodnienia i związanej z tym utraty elektrolitów – bo taki stan może już być dla płodu zagrożeniem.

Grypa żołądkowa w ciąży nie jest więc powodem do specjalnego niepokoju, trzeba jednak wówczas pamiętać o nawadnianiu.

Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia?

Rotawirusy przenoszą się najczęściej przez brudne ręce lub drogą kropelkową. Aby zmniejszyć ryzyko zakażenia, należy często myć ręce, dbać o czystość, także urządzeń sanitarnych, z których korzystamy, np. muszli klozetowej.

Nie można pić surowej, zanieczyszczonej wody, a posiłki trzeba przygotowywać z czystych produktów czystymi przyrządami kuchennymi.

Zobacz też:
Czy coca cola pomaga na grypę żołądkową?
Jakie leki są najlepsze na grypę żołądkową?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (17)
/04.03.2019 23:40
Jak ktoś się "leczy" Gripexem, to ja nie mam pytań...
/12.11.2018 20:08
dobre są leki probiotyczne na przykład enterol 250 bardzo pomaga i jest skuteczny osobiście przetestowałam przy przykrych objawach jelita drażliwego, na wirusy, bakterie też pomaga.
/01.11.2017 10:54
Gustlik albo jesteś z mafii farmaceutycznej albo zwykłym trolem na posyłki tej mafii. Po pierwsze szczepienia nic nie dają tylko szkodzą a w obecnych czasach są jedynie maszynką do zarabiania kasy przez koncerny. Wymienione przez ciebie środki ( bo lekami nie są) tylko kolejną dawką trucizny dla naiwnych. Tylko naturalna suplementacja i jedzenie zdrowej i bogatej w witani żywności jest najlepszym sposobem na zwalczanie chorób. Jedzenie głownie warzyw i owoców daje nam odporność a nie faszerowanie się truciznami z aptek. Jest jeszcze jedno ale odnośnie gorączki. Jest ona bezcenna dla organizmu w walce z chorobą. Można ją jedynie zmniejszać gdy robi się za wysoka. Ale minim 38 stopni jest dla organizmu zbawienne.
POKAŻ KOMENTARZE (14)