jadłospis dla dzieci fot. Adobe Stock

Jadłospis dla przedszkolaka - przykładowe menu na 7 dni

Jadłospis dla dzieci w wieku 4-6 lat to około 1 350-1 700 kcal dziennie. Każdego dnia dziecko zjada 5 zdrowych posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Posiłki powinny być spożywane co 3-4 godziny. Ostatni dziecko powinno zjadać około 2 godzin przed snem.
/ 06.10.2020 10:20
jadłospis dla dzieci fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Jadłospis dla dzieci - zasady
  2. Jadłospis dla przedszkolaka - tygodniowy plan

Jadłospis dla dzieci - zasady

  • Zaprezentowany poniżej jadłospis dla dzieci nie jest dietą indywidualną, lecz przykładową. Dieta dla przedszkolaka może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
  • Zbilansowana dieta dla dzieci w wieku przedszkolnym w wieku 4-6 lat o prawidłowej masie ciała i dobrym stanie zdrowia powinna mieć około 1 350 - 1 700 kcal/dziennie. Poniższa dieta bazuje na zasadach żywienia przedszkolaków. Będzie odpowiednia również dla przedszkolaków z nadwagą, które nie wymagają intensywnej terapii odchudzającej.
  • Jadłospis dla przedszkolaka składa się z 5 posiłków dziennie: śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacja.
  • Posiłków nie należy łączyć ani rozdzielać.
  • Posiłki należy spożywać regularnie.
  • Ostatni posiłek należy spożywać 2 godziny przed snem.
  • Zalecane zupy należy sporządzać na wywarach warzywnych.
  • Do picia zalecana jest woda niegazowana oraz niesłodzone herbatki.

Jadłospis dla przedszkolaka - tygodniowy plan

Dzień 1.

Śniadanie: 356 kcal

  • mleko 2% - 1 talerzyk (200 ml);
  • musli - 2 garście (50 g): płatki owsiane, płatki kukurydziane, owoce suszone, zarodki pszenne;
  • sok marchwiowy - 1 szklanka.

Drugie śniadanie: 187 kcal

  • jabłko bez dosładzania (50 kcal) - duże;
  • orzechy włoskie (137 kcal) - duża garść.

Obiad: zupa 70 kcal + drugie danie 250 kcal

  • zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki - talerz (200 ml);
  • pierś z indyka bez skóry - duszona (150 g);
  • ziemniaki gotowane - 3 średnie;
  • marchewka na parze - 2 średnie;
  • groszek na parze 40 g (garść).

Podwieczorek: 250 kcal

Kolacja: 372 kcal

  • chleb pszenno-żytni - 2 kromki;
  • margaryna - 2 łyżeczki;
  • ser żółty - 2 grube plastry;
  • chuda wędlina - 2 plasterki;
  • pomidor - średni.

Dzień 2.

Śniadanie: 347 kcal

  • bułka pszenna kajzerka (50 g);
  • masło - 2 łyżeczki;
  • twarożek chudy (szczypiorek) - 3 łyżki;
  • ser żółty chudy - 1 gruby plasterek;
  • papryka (różne kolory dla urozmaicenia) - mała.

Drugie śniadanie: 138 kcal

  • maślanka owocowa (108 kcal) - 1 szklanka;
  • mandarynka (30 kcal) - 1 duża.

Obiad: zupa 77 kcal + drugie danie 346 kcal + sok 90 kcal

  • zupa ogórkowa talerz (200ml);
  • kotleciki drobiowe duszone z koperkiem (bez sosu) - 3 średnie;
  • ryż 1/3 szklanki (mierzone przed ugotowaniem);
  • buraczki duszone - 2 średnie;
  • sok marchwiowy bez cukru (dosładzany miodem) - 1 szklanka.

jadłospis dla przedszkolaka: zupa ogórkowa
fot. Adobe Stock

Podwieczorek: 136 kcal

  • kakao na mleku 2% - szklanka.

Kolacja: 297 kcal

  • chleb pszenno-żytni - 2 kromki;
  • margaryna - 2 łyżeczki;
  • polędwica - 2 plasterki;
  • sałata - 2 liście;
  • rzodkiewki - kilka sztuk.

Dzień 3.

Śniadanie: 353 kcal omlet z warzywami (196 kcal) z bułką

  • jajko - 2 małe;
  • masło - 1 łyżeczka;
  • groszek - 1 garść;
  • papryka - 1 garstka;
  • szczypiorek do smaku;
  • bułka grahamka (88 kcal) - ½ szt.;
  • ser żółty chudy (69 kcal) - 2 plastry.

Drugie śniadanie: 216 kcal

  • jogurt owocowy (150 kcal) - 1 kubeczek;
  • pomarańcza ( 66 kcal) - 1 średnia.

Obiad: zupa 109 kcal + drugie danie 180 kcal + sok 102 kcal

  • barszcz ukraiński - 1 talerzyk;
  • ryba świeża pieczona w folii (120 g),
  • ziemniaki gotowane z koperkiem - 3 średnie;
  • brukselka gotowana na parze - 5 szt.;
  • sok porzeczkowy - 1 szklanka.

jadłospis dla przedszkolaka: barszcz czerwony
fot. Adobe Stock

Podwieczorek: 200 kcal

  • galaretka z owocami mała porcja (200g).

Kolacja: owsianka na mleku z owocami suszonymi 343 kcal

  • mleko 2 % talerzyk (200ml);
  • płatki owsiane - 1 duża garść (30 g);
  • owoce suszone (banan, ananas, morele itp.) - 1 garść.

jadłospis dla dzieci: owsianka
fot. Adobe Stock

Dzień 4.

Śniadanie: 446 kcal

  • chleb pszenno-żytni - 2 kromki;
  • margaryna - 2 łyżeczki;
  • parówka cielęca na ciepło - 1 szt.;
  • pomidor - 1 średni;
  • ser mozzarella - ½ kulki.

Drugie śniadanie: 190 kcal

  • jogurt naturalny - 1 kubeczek;
  • musli z owocami suszonymi - 1 duża garść.

Obiad: zupa 80 kcal + drugie danie 363 kcal

  • krupnik z kaszą jaglaną - 1 talerzyk (200 ml);
  • kurczak pierś bez skóry duszony - połowa średniej;
  • makaron razowy - 70g ugotowanego;
  • marchewka - 2 średnie;
  • jabłko - 1 małe;
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka.

Podwieczorek: 139 kcal

  • kukurydza kolba z wody (100 g);
  • sok marchwiowo-owocowy - 1 szklaneczka.

Kolacja: naleśniki 393 kcal + owoce 40 kcal

  • naleśniki z serem białym (170 g) - 2 średnie;
  • owoce (truskawki/kiwi/jagody)- 2 duże garście.

Dzień 5.

Śniadanie: 339 kcal

  • jajko na miękko - 1 średnie;
  • chleb pszenno-żytni z ziarnem - 2 kromki;
  • margaryna - 2 łyżeczki;
  • ogórek kiszony - 1 średni;
  • cykoria - 2 listki;
  • wędlina chuda - 1 plasterek;
  • ser żółty - 1 gruby plaster.

Drugie śniadanie:  261 kcal

  • jogurt naturalny - 1 kubeczek;
  • banan - 1 mały;
  • orzechy laskowe - 1 garstka;
  • miód - 1 łyżeczka.

Obiad: 460 kcal

  • schab duszony - 1 plaster (75 g);
  • kasza pęczak - 1/3 szkl. przed ugotowaniem;
  • sałata - 2 liście;
  • pomidor - 1 mały;
  • oliwki - kilka,
  • papryka - pól małej;
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka.

Podwieczorek: 255 kcal

  • budyń na mleku miseczka (200g);
  • orzechy włoskie - garść.

Kolacja: 222 kcal

  • pasta rybna ze szczypiorkiem - 2 łyżki;
  • bułka pszenna - 1 szt.;
  • ser żółty chudy - 1 plaster;
  • masło płaska - 1 łyżeczka;
  • pomidory koktajlowe - 3 szt.

Dzień 6.

Śniadanie: 270 kcal

  • mleko 2% talerzyk (200ml);
  • płatki owsiane - 1 duża garść;
  • owoce suszone - 1 garść.

Drugie śniadanie:

  • winogrona ciemne - kilka sztuk;
  • mandarynka - 1 szt.;
  • kiwi - 1 szt.;
  • banan - połowa średniego;
  • miód do smaku - 1 łyżka.

Obiad: zupa 115 kcal + drugie danie 307 kcal

Podwieczorek: 223 kcal

  • ser twarogowy chudy (100g);
  • miód - 1 łyżka;
  • owoce (truskawki) - kilka.

Kolacja: 397 kcal

  • chleb pszenno-żytni - 2 kromki;
  • masło - 1 łyżeczka;
  • polędwica - 2 plasterki;
  • ser żółty - 1 plasterek;
  • rzodkiewki - kilka szt.;
  • kakao na mleku (136 kcal) - 1 szklanka.

Dzień 7.

Śniadanie: 295 kcal

  • kasza manna na mleku - 1 kubek;
  • owoce (maliny) - 1 garść;
  • bułka pszenna ½ szt.;
  • masło - 1 łyżeczka.
  • serek twarogowy -  1 łyżka;
  • dżem - 1 łyżeczka.

Drugie śniadanie: 147 kcal

  • gruszka - 1 duża;
  • orzechy - 1 garść.

Obiad: zupa 74 kcal + drugie danie 392 kcal

  • zupa kalafiorowa talerzyk (200ml);
  • kurczak pierś bez skóry grillowana (100g);
  • ryż 1/3 szklanki przed gotowaniem;
  • brzoskwinia do ryżu 1/2 szt.;
  • surówka z kiszonej kapusty z marchwią - 1 duża łyżka.

Podwieczorek: 196 kcal

  • jabłko pieczone - 1 małe;
  • rodzynki - garść
  • sok marchwiowo-owocowy - 1 szklanka.

Kolacja: 296 kcal

  • serek wiejski - 3 duże łyżki;
  • bułka graham - 1 cała;
  • masło - 1 łyżeczka;
  • polędwica - 2 plasterki;
  • ogórek zielony - pół średniego.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 17.11.2010.

Więcej jadłospisów dla dzieci:
Dieta odchudzająca dla dzieci w wieku 10-12 lat: jadłospis na 3 dni + zasadyJak przygotować smaczne i zdrowe przekąski dla dziecka?
Jadłospis dla 10-latka z nadwagą