Spis treści:
Jadłospis dla dzieci - zasady
- Zaprezentowany poniżej jadłospis dla dzieci nie jest dietą indywidualną, lecz przykładową. Dieta dla przedszkolaka może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
- Zbilansowana dieta dla dzieci w wieku przedszkolnym w wieku 4-6 lat o prawidłowej masie ciała i dobrym stanie zdrowia powinna mieć około 1 350 - 1 700 kcal/dziennie. Poniższa dieta bazuje na zasadach żywienia przedszkolaków. Będzie odpowiednia również dla przedszkolaków z nadwagą, które nie wymagają intensywnej terapii odchudzającej.
- Jadłospis dla przedszkolaka składa się z 5 posiłków dziennie: śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacja.
- Posiłków nie należy łączyć ani rozdzielać.
- Posiłki należy spożywać regularnie.
- Ostatni posiłek należy spożywać 2 godziny przed snem.
- Zalecane zupy należy sporządzać na wywarach warzywnych.
- Do picia zalecana jest woda niegazowana oraz niesłodzone herbatki.
Jadłospis dla przedszkolaka - tygodniowy plan
Dzień 1.
Śniadanie: 356 kcal
- mleko 2% - 1 talerzyk (200 ml);
- musli - 2 garście (50 g): płatki owsiane, płatki kukurydziane, owoce suszone, zarodki pszenne;
- sok marchwiowy - 1 szklanka.
Drugie śniadanie: 187 kcal
- jabłko bez dosładzania (50 kcal) - duże;
- orzechy włoskie (137 kcal) - duża garść.
Obiad: zupa 70 kcal + drugie danie 250 kcal
- zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki - talerz (200 ml);
- pierś z indyka bez skóry - duszona (150 g);
- ziemniaki gotowane - 3 średnie;
- marchewka na parze - 2 średnie;
- groszek na parze 40 g (garść).
Podwieczorek: 250 kcal
- jogurt owocowy (150 kcal) kubek (150g);
- ciasto drożdżowe (100 kcal) cienka kromka.
Kolacja: 372 kcal
- chleb pszenno-żytni - 2 kromki;
- margaryna - 2 łyżeczki;
- ser żółty - 2 grube plastry;
- chuda wędlina - 2 plasterki;
- pomidor - średni.
Dzień 2.
Śniadanie: 347 kcal
- bułka pszenna kajzerka (50 g);
- masło - 2 łyżeczki;
- twarożek chudy (szczypiorek) - 3 łyżki;
- ser żółty chudy - 1 gruby plasterek;
- papryka (różne kolory dla urozmaicenia) - mała.
Drugie śniadanie: 138 kcal
- maślanka owocowa (108 kcal) - 1 szklanka;
- mandarynka (30 kcal) - 1 duża.
Obiad: zupa 77 kcal + drugie danie 346 kcal + sok 90 kcal
- zupa ogórkowa talerz (200ml);
- kotleciki drobiowe duszone z koperkiem (bez sosu) - 3 średnie;
- ryż 1/3 szklanki (mierzone przed ugotowaniem);
- buraczki duszone - 2 średnie;
- sok marchwiowy bez cukru (dosładzany miodem) - 1 szklanka.
fot. Adobe Stock
Podwieczorek: 136 kcal
- kakao na mleku 2% - szklanka.
Kolacja: 297 kcal
- chleb pszenno-żytni - 2 kromki;
- margaryna - 2 łyżeczki;
- polędwica - 2 plasterki;
- sałata - 2 liście;
- rzodkiewki - kilka sztuk.
Dzień 3.
Śniadanie: 353 kcal omlet z warzywami (196 kcal) z bułką
- jajko - 2 małe;
- masło - 1 łyżeczka;
- groszek - 1 garść;
- papryka - 1 garstka;
- szczypiorek do smaku;
- bułka grahamka (88 kcal) - ½ szt.;
- ser żółty chudy (69 kcal) - 2 plastry.
Drugie śniadanie: 216 kcal
- jogurt owocowy (150 kcal) - 1 kubeczek;
- pomarańcza ( 66 kcal) - 1 średnia.
Obiad: zupa 109 kcal + drugie danie 180 kcal + sok 102 kcal
- barszcz ukraiński - 1 talerzyk;
- ryba świeża pieczona w folii (120 g),
- ziemniaki gotowane z koperkiem - 3 średnie;
- brukselka gotowana na parze - 5 szt.;
- sok porzeczkowy - 1 szklanka.
fot. Adobe Stock
Podwieczorek: 200 kcal
- galaretka z owocami mała porcja (200g).
Kolacja: owsianka na mleku z owocami suszonymi 343 kcal
- mleko 2 % talerzyk (200ml);
- płatki owsiane - 1 duża garść (30 g);
- owoce suszone (banan, ananas, morele itp.) - 1 garść.
fot. Adobe Stock
Dzień 4.
Śniadanie: 446 kcal
- chleb pszenno-żytni - 2 kromki;
- margaryna - 2 łyżeczki;
- parówka cielęca na ciepło - 1 szt.;
- pomidor - 1 średni;
- ser mozzarella - ½ kulki.
Drugie śniadanie: 190 kcal
- jogurt naturalny - 1 kubeczek;
- musli z owocami suszonymi - 1 duża garść.
Obiad: zupa 80 kcal + drugie danie 363 kcal
- krupnik z kaszą jaglaną - 1 talerzyk (200 ml);
- kurczak pierś bez skóry duszony - połowa średniej;
- makaron razowy - 70g ugotowanego;
- marchewka - 2 średnie;
- jabłko - 1 małe;
- oliwa z oliwek - 1 łyżka.
Podwieczorek: 139 kcal
- kukurydza kolba z wody (100 g);
- sok marchwiowo-owocowy - 1 szklaneczka.
Kolacja: naleśniki 393 kcal + owoce 40 kcal
- naleśniki z serem białym (170 g) - 2 średnie;
- owoce (truskawki/kiwi/jagody)- 2 duże garście.
Dzień 5.
Śniadanie: 339 kcal
- jajko na miękko - 1 średnie;
- chleb pszenno-żytni z ziarnem - 2 kromki;
- margaryna - 2 łyżeczki;
- ogórek kiszony - 1 średni;
- cykoria - 2 listki;
- wędlina chuda - 1 plasterek;
- ser żółty - 1 gruby plaster.
Drugie śniadanie: 261 kcal
- jogurt naturalny - 1 kubeczek;
- banan - 1 mały;
- orzechy laskowe - 1 garstka;
- miód - 1 łyżeczka.
Obiad: 460 kcal
- schab duszony - 1 plaster (75 g);
- kasza pęczak - 1/3 szkl. przed ugotowaniem;
- sałata - 2 liście;
- pomidor - 1 mały;
- oliwki - kilka,
- papryka - pól małej;
- oliwa z oliwek - 1 łyżka.
Podwieczorek: 255 kcal
- budyń na mleku miseczka (200g);
- orzechy włoskie - garść.
Kolacja: 222 kcal
- pasta rybna ze szczypiorkiem - 2 łyżki;
- bułka pszenna - 1 szt.;
- ser żółty chudy - 1 plaster;
- masło płaska - 1 łyżeczka;
- pomidory koktajlowe - 3 szt.
Dzień 6.
Śniadanie: 270 kcal
- mleko 2% talerzyk (200ml);
- płatki owsiane - 1 duża garść;
- owoce suszone - 1 garść.
Drugie śniadanie:
- winogrona ciemne - kilka sztuk;
- mandarynka - 1 szt.;
- kiwi - 1 szt.;
- banan - połowa średniego;
- miód do smaku - 1 łyżka.
Obiad: zupa 115 kcal + drugie danie 307 kcal
- zupa krem z zielonego groszku - 1 talerzyk;
- cielęcina duszona (100 g);
- puree ziemniaczane z koperkiem - 3 średnie;
- fasolka zielona (100g);
- sok marchwiowy - 1 szklanka.
Podwieczorek: 223 kcal
- ser twarogowy chudy (100g);
- miód - 1 łyżka;
- owoce (truskawki) - kilka.
Kolacja: 397 kcal
- chleb pszenno-żytni - 2 kromki;
- masło - 1 łyżeczka;
- polędwica - 2 plasterki;
- ser żółty - 1 plasterek;
- rzodkiewki - kilka szt.;
- kakao na mleku (136 kcal) - 1 szklanka.
Dzień 7.
Śniadanie: 295 kcal
- kasza manna na mleku - 1 kubek;
- owoce (maliny) - 1 garść;
- bułka pszenna ½ szt.;
- masło - 1 łyżeczka.
- serek twarogowy - 1 łyżka;
- dżem - 1 łyżeczka.
Drugie śniadanie: 147 kcal
- gruszka - 1 duża;
- orzechy - 1 garść.
Obiad: zupa 74 kcal + drugie danie 392 kcal
- zupa kalafiorowa talerzyk (200ml);
- kurczak pierś bez skóry grillowana (100g);
- ryż 1/3 szklanki przed gotowaniem;
- brzoskwinia do ryżu 1/2 szt.;
- surówka z kiszonej kapusty z marchwią - 1 duża łyżka.
Podwieczorek: 196 kcal
- jabłko pieczone - 1 małe;
- rodzynki - garść
- sok marchwiowo-owocowy - 1 szklanka.
Kolacja: 296 kcal
- serek wiejski - 3 duże łyżki;
- bułka graham - 1 cała;
- masło - 1 łyżeczka;
- polędwica - 2 plasterki;
- ogórek zielony - pół średniego.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 17.11.2010.
Więcej jadłospisów dla dzieci:
Dieta odchudzająca dla dzieci w wieku 10-12 lat: jadłospis na 3 dni + zasadyJak przygotować smaczne i zdrowe przekąski dla dziecka?
Jadłospis dla 10-latka z nadwagą