Dieta wegetariańska a ciąża - co powinna jeść wegetarianka w ciąży

Dieta wegetariańska a ciąża fot. Adobe Stock
Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyki, dieta wegetariańska jest odpowiednia także dla kobiety w ciąży. Przyszła mama powinna jeść produkty pełnoziarniste, nasiona bogate w białko, warzywa i owoce, stosować tłuszcze roślinne i przestrzegać suplementacji DHA.
Edyta Liebert / 22.03.2021 14:48
Dieta wegetariańska a ciąża fot. Adobe Stock

W ciąży występuje wyższe zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe, witaminy i minerały, które w diecie wegetariańskiej należy suplementować lub uzupełniając poszczególnymi produktami bezmięsnymi.

Wegetarianizm a ciąża - zalecenia

Naukowcy mają odmienne zdanie co do bezpiecznego i zdrowego przebiegu ciąży kobiety, która jest na diecie wegetariańskiej. Każda dieta eliminacyjna prowadzi do pewnych niedoborów. Wegetariańska dieta jest dość trudna w zbilansowaniu i w jej trakcie mogą wystąpić znaczące deficyty.

Kobiety w ciąży na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinny być w stałym kontakcie z dietetykiem po to, by ustalić konkretną suplementację oraz zbilansować posiłki wegetariańskie.

Zalecenia ​żywieniowe dla wegetarianek - grupy produktów1

  • 35-60% - produkty zbożowe (6 porcji dziennie, np. kromka chleba, 1/2 szklanki kaszy),
  • 20-25% - warzywa (4 porcje dziennie),
  • 5-15% - rośliny strączkowe (5 porcji dziennie),
  • 5-15% - owoce (2 porcje), orzechy i pestki (1 porcja ok. 60 g),
  • 0-10% - produkty białkowe (5 porcji), np. tofu, masło orzechowe, jajko. 

Dieta wegetariańska w ciąży - produkty bogate w białko

W diecie kobiety w ciąży, która nie spożywa mięsa, powinny się znaleźć rośliny strączkowe, które są podstawowym źródłem białka, budulca tkanek i narządów dziecka. 

  • soja (nasiona, tofu),
  • mąka orzechowa,
  • zarodki pszenne, 
  • orzechy arachidowe,
  • soczewica czarna, czerwona i zielona, bakłażan,
  • fasola czarna,
  • ciecierzyca.

Dieta wegetariańska w ciąży - produkty bogate w żelazo

U ciężarnych, zwłaszcza wegetarianek, często diagnozuje się niedokrwistość w ciąży. Anemia spowodowana niedoborem żelaza, prowadzi do przemęczenia czy nawet porodu przedwczesnego. Suplementacja żelazem u kobiet z niedokrwistością, powinna mieć miejsce już przed zajściem w ciążę, by obniżyć ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu. Osoby na diecie wegetariańskiej powinny przyjmować żelazo jako osobny suplement, a nie jako kompleks witaminowo-mineralny oraz wprowadzić do diety produkty bogate w ten składnik:

  • tymianek,
  • majeranek,
  • imbir mielony,
  • dynia (pestki łuskane),
  • otręby pszenne,
  • sezam,
  • soja, nasiona suche,
  • ziarno amarantusa,
  • zielone warzywa liściaste, 
  • żółtko jaja. 

Dieta wegetariańska w ciąży - produkty bogate w foliany

Dieta wegetarianek jest bogatsza w kwas foliowy, niż dieta kobiet jedzących mięso, ale i tak rekomenduje się suplementację. Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do wzrostu ryzyka wad serca u dziecka, wad zaporowych układu moczowego, poronienia, zakrzepicy. Do diety warto włączyć:

  • drożdże,
  • młody jęczmień,
  • fasolę mung,
  • ciecierzycę,
  • soczewicę czarną,
  • zarodki pszenne, 
  • szpinak.

Czym zastąpić mięso w ciąży

Ciąża wegetariańska musi być pod ścisłym nadzorem lekarza i dietetyka, bo wykluczenie mięsa w diecie powoduje utratę źródła przyswajalnego łatwo żelaza, witamin PP, B12, B1,B2 i cynku. Rezygnacja z ryb jest z kolei związana z ryzykiem niedoborów wielonasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych do rozwoju siatkówki oka i mózgu dziecka.

Kluczową rolę w diecie wegańskiej i wegetariańskiej jako zamienniki mięsa, odgrywają produkty na bazie soi, soczewicy (tofu i tempeh w ciąży), fasoli i ciecierzycy, ale trzeba mieć na uwadze, że są to produkty ciężkostrawne, zwł. w ciąży, kiedy dolegliwości (zaparcia w ciąży, zgaga) mogą być uciążliwe.

Warto rozważyć na diecie wegetariańskiej włączenie do niej serów, jogurtów i innych produktów mlecznych, a także jaja. Dieta wegańska jest o wiele bardziej restrykcyjna. 

Ciąża wegetariańska - suplementacja

W ciąży bardzo istotne jest spożywanie produktów bogatych w potrzebne składniki odżywcze, a także suplementacja - szczególnie kwasów omega-3, witaminy B12 i witaminy D. Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego z 2014, ciężarna wegetarianka powinna przyjmować:

  • Kwas foliowy: 0,4 mg na dobę (lub więcej),
  • Magnez: 200-1000 mg na dobę,
  • DHA: 600 mg na dobę (lub więcej)
  • Witamina D: 2000 IU na dobę,
  • Jod: 200 μg na dobę,
  • Witamina B12: 2,6 μg na dobę.

1 Stolińska H., Prawidłowe bilansowanie diet wegetariańskich, [w:] Polish Journal of Nutrition 2015, 1 (01), s. 35-42. 

Czytaj także: 10 dań wyśmienitych dań z tofuPyszny i zdrowy pad thai z tofuZnakomite kotlety sojowe w panierce

Redakcja poleca

REKLAMA