Reklama
Składniki:

- 1 marchewka
- 1 seler
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1/2 kg wędzonych kości od schabu lub innych wędzonych kości wieprzowych
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 listki laurowe
- 2 torebki Żurku z grzybami KNORR
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 4 bułki grahamki
- 4 jajka ugotowane na twardo

Reklama
Przygotowanie:

1. Obierz warzywa, umyj i zalej razem z kośćmi 1,5 l zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin.

2. Wymieszaj Żurek z grzybami KNORR ze śmietaną dokładnie, aby nie było grudek.

3. Przecedź wywar i dodaj do niego Żurek, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.

4. Dopraw zupę do smaku majerankiem i wyciśniętym czosnkiem.

Reklama

5. Podawaj w wydrążonych i opieczonych w piekarniku bułkach, z dodatkiem jaj na twardo.

Reklama
Reklama
Reklama