Żurek z grzybami

- mat. prasowe Knorr
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1/2 kg wędzonych kości od schabu lub innych wędzonych kości wieprzowych
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 listki laurowe
- 2 torebki Żurku z grzybami KNORR
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 4 bułki grahamki
- 4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
1. Obierz warzywa, umyj i zalej razem z kośćmi 1,5 l zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin.
2. Wymieszaj Żurek z grzybami KNORR ze śmietaną dokładnie, aby nie było grudek.
3. Przecedź wywar i dodaj do niego Żurek, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
4. Dopraw zupę do smaku majerankiem i wyciśniętym czosnkiem.
5. Podawaj w wydrążonych i opieczonych w piekarniku bułkach, z dodatkiem jaj na twardo.