Żurek z grzybami

- Irena Piotrak
Opublikowano: 09.03.2010, 13:20
Reklama
Składniki:
- 2 szklanki zakwasu na żur
- 2 łyżki suszonych grzybów
- pęczek włoszczyzny
- ząbek czosnku
- 3 ziemniaki
- 4 kiełbaski
- pół łyżeczki soli
- 5 dag słoniny
Reklama
Przygotowanie:
1. Grzyby namoczyć. Do 1 l wrzątku włożyć obraną i pokrojoną włoszczyznę, odcedzone grzyby. Gotować 30 minut.
2. Wywar przecedzić, grzyby pokroić, włożyć do wywaru, gotować 30 minut.
3. Po 15 minutach dodać ziemniaki pokrojone w plastry, a 5 minut przed końcem gotowania plastry kiełbasy.
Reklama
4. Żur polać skwarkami i tłuszczem ze słoniny.
Reklama
Reklama
Reklama