Reklama
Czas przygotowania: 50 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg miąższu z dyni,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek.
Reklama

Przyprawy:

  • słodka i ostra papryka,
  • pieprz i sól,
  • kurkuma (opcjonalnie),
  • natka pietruszki (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Powszechnie znane są właściwości lecznicze dyni. To niepozorne warzywo jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Zupa z dyni jest zdrowa i zawiera sporo wartości odżywczych, dzięki dodatkowi ziemniaków - doskonale syci. Można podać do niej chrupiące grzanki i natkę pietruszki, a także skropić odrobiną oliwy. Trudno o bardziej rozgrzewające i pożywne danie na chłodne dni.

Jak zrobić zupę z dyni?

  1. Rozpocznij od wydążenia miąższu dyni. Pokrój go w średniej wielkości kostkę.
  2. Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę. Wszystkie warzywa pokrój, a następnie gotuj w bulionie, aż będą al dente (około 15 minut).
  3. Następnie dodaj do wywaru dynię oraz przyprawy do smaku. Gotuj do miękkości. Jeśli chcesz, możesz zmiksować zupę na aksamitny krem z dyni.
  4. Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i odrobiną oliwy z oliwek. Danie możesz uzupełnić grzankami.
Reklama

Więcej przepisów z dynią:
79 pomysłów na potrawy z dyni
Przepis na dynię w occie

Reklama
Reklama
Reklama