Zupa-krem z dyni na słodko - jesienny przepis
Zupę z dyni można zrobić zarówno na słono jak i na słodko - dziś prezentujemy wersję słodką, wzbogaconą o... miód i orzechy włoskie. Zupę dodatkowo zagęszczamy ryżem, chociaż można zrobić to także za pomocą makaronu.

- Redakcja
Opublikowano: 23.10.2013, 11:05
Reklama

Zupa-krem z dyni na słodko
Składniki:
Reklama
- 1 kg dyni (miąższu)
- 200 g ryżu białego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 1 litr mleka
Reklama
Wykonanie:
Miąższ pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj płynny miód, kiedy zmięknie - przetrzyj przez sito. Dolej mleko oraz szczyptę soli, imbiru i cynamonu. Jeśli zupa nie jest wystarczająco słodka, można dodać więcej miodu lub cukier brązowy (ew. cukier wanilinowy). Ryż ugotuj i odcedź. Nakładaj ryż na talerze i zalewaj gorącą zupą i posyp orzechami.
Zobacz także: Przepis na egipski deser z dyni
Reklama
Reklama
Reklama