Zupa cytrynowa z jajkiem - przepis
Zupa cytrynowa z jajkiem - poczuj smak prawdziwej greckiej kuchni!

- Irena Piotrak
Opublikowano: 16.05.2011, 15:48
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- porcja rosołowa kurczaka
- włoszczyzna
- 5 dag ryżu
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 cytryny
- sól
Reklama
Przygotowanie:
- Mięso oczyść, opłucz. Zalej 1,5 l zimnej wody, dodaj włoszczyznę, zagotuj. Zdejmij szumowinę, dodaj trochę soli, gotuj na małym ogniu, aż powstanie aromatyczny wywar. Przecedź go.
- Do wrzącego wywaru dodaj opłukany ryż. Całość gotuj na małym ogniu ok. 20 min, dopraw solą.
- Jajka ubij z żółtkami. Mieszając, wlewaj do nich powoli sok z cytryny i kilka łyżek gorącego wywaru.
- Masę jajeczną wlewaj cienkim strumieniem do wywaru, ciągle mieszając. Zupę cytrynową podgrzewaj jeszcze 2 minuty, nie dopuszczając do zagotowania.
Reklama
Reklama
Reklama