Reklama

Zacznijmy od tego, że grzyby nie są specjałem, na które musisz odkładać pieniądze lub przygotowywać od święta. Mimo że nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, są miłym akcentem wielu dań i są proste w przyrządzaniu. Ponadto zaspokajają głód i pasują do wielu potraw, mięs i zapiekanek. Nadszedł czas podnieść trochę ich rangę tak, aby zaczęły grać pierwsze skrzypce – odpowiedzią jest zupa grzybowa z kurczakiem i ryżem.
Zobacz też: Grzyby w kuchniach świata
Sposób wykonania
Prostym sposobem na przeistoczenie poczciwych grzybów w modny posiłek, jest połączenie ich z innym, bardziej popularnym na naszych stołach, składnikiem – kaszą lub ryżem. Aby danie było bardziej sycące i zadowalało wszystkich smakoszy – nie zapomnijmy o kurczaku.
Zacznij od podgrzania oliwy w rondlu, dodaj posiekane ząbki czosnku i cebulę. Smaż na małym ogniu aż do momentu, kiedy się zeszklą. Dodaj 300 g ryżu do risotto i wymieszaj całość. Wlej 200 ml białego wytrawnego wina, mieszaj aż nie zostanie ono wchłonięte przez ryż, a następnie dodaj 2 litry bulionu drobiowego. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki (zupa będzie smaczniejsza, gdy ryż będzie bardziej rozgotowany niż do klasycznego risotta). Całość powinna być raczej rzadka.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż grzyby, aż się przyrumienią, zajmie to ok. 5 minut. Gdy ryż będzie ugotowany, dodaj do rondla łyżkę niskotłuszczowej śmietany, posiekaną pietruszkę, parmezan, rozdrobnioną, ugotowaną pierś z kurczaka oraz grzyby. Przypraw solą i pieprzem. Taka ilość zupy wystarczy dla około 6 osób.
Skład zupy jest elastyczny – możesz wykorzystywać grzyby, pieczarki, dodać wędzonego lub pieczonego kurczaka, zamiast gotowanego. Jeżeli chcesz by było mniej kalorycznie – zrezygnuj z parmezanu.

Reklama

Zobacz także: Jak zrobić niskokaloryczną pomidorówkę?

Reklama
Reklama
Reklama