Meksykańska zupa z dyni

- Irena Piotrak
Składniki:
- 40 dag cebuli
- 20 dag bekonu
- 2 łyżki oleju
- 1 kg dyni
- pół szklanki soku pomarańczowego
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- papryczka chili
- szklanka śmietany kremówki
- świeże liście kolendry
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojony w drobną kostkę bekon, podsmażyć.
2. Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w małe kawałki. Dodać do cebuli z bekonem i dusić około 5 minut. Zalać bulionem i sokiem pomarańczowym, zagotować. Doprawić kurkumą, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Zmiksować.
3. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć pestki, miąższ pokroić w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Dodać do zupy razem ze śmietaną. Gotować jeszcze 5 minut.
4. Przed podaniem posypać listkami kolendry i ewentualnie ostrą papryką w proszku.