Reklama
Ilość kalorii: 240
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 40 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki maślanki
  • awokado
  • świeży ogórek
  • 2–3 papryczki chili
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • 5 listków mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Jogurt wymieszaj z maślanką. Dodaj oczyszczone z nasion i posiekane papryczki chili, opłukany i posiekany szczypiorek i miętę. Ogórek obierz, przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Kilka łyżek kostek awokado odłóż i skrop sokiem z cytryny. Resztę razem z ogórkiem włóż do jogurtu. Dodaj rozgnieciony czosnek, szczyptę cukru, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj i chłodź godzinę. Przed podaniem posyp odłożonymi kostkami awokado.
Reklama
Reklama
Reklama