Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Zakwas:
- 5 łyżek mąki żytniej razowej
- 0,5 l wody
- 4 ząbki czosnku
- liście laurowe
- majeranek
Na żur:
- 2 l wywaru z wędzonki
- 20 dag mrożonych grzybów
- liście laurowe
- majeranek
- 5 łyżek śmietany
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 8 jajek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na żurek wielkanocny!
- W słoju lub glinianym garnku wymieszaj mąkę z przegotowaną, letnią wodą.
- Dodaj pokrojone ząbki czosnku, listki laurowe i majeranek.
- Naczynie przykryj ściereczką, odstaw na 2-4 dni w ciepłe miejsce.
- Raz dziennie zamieszaj.
- Wywar z wędzonki zagotuj, dodaj grzyby i przyprawy, gotuj 20-30 minut.
- Dodaj do smaku zakwas, gotuj 5 minut.
- Żurek zapraw śmietaną, dodaj do smaku sól i pieprz.
- Podawaj z ugotowanym jajkami.