pokrzywa przeciwwskazania fot. Adobe Stock, Jana Kollarova

Pokrzywy są zdrowe, ale nie dla każdego. Jakie są przeciwwskazania do jedzenia i picia pokrzyw?

Przeciwwskazania stosowania pokrzywy nie są częste, ale występują. Pokrzywy nie powinny pić osoby z alergiami na tę roślinę, a także przyjmujące niektóre leki: leki przeciwzakrzepowe, diuretyki, leki na nadciśnienie i lit. Ostrożność w stosowaniu pokrzywy muszą zachować osoby starsze, kobiety w ciąży i wszyscy z niestabilnym poziomem cukru.
/ 26.04.2022 09:12
pokrzywa przeciwwskazania fot. Adobe Stock, Jana Kollarova

Bezwzględne przeciwwskazania do jedzenia i picia pokrzywy nie są bardzo częste. Pokrzywy nie powinny stosować przede wszystkim osoby starsze zagrożone niedociśnieniem, z uwagą muszą używać jej cukrzycy i osoby w ciąży. Oprócz pozytywnych efektów picia pokrzyw są też efekty uboczne. Należą do nich np. wysypki, problemy z układem pokarmowym i zmiany ciśnienia krwi.

Spis treści:

  1. Dlaczego stosowanie pokrzywy może być szkodliwe?
  2. Efekty uboczne stosowania pokrzywy
  3. Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy
  4. Interakcje pokrzywy z lekami

Dlaczego stosowanie pokrzywy może być szkodliwe?

Swoje skutki uboczne mają nawet najzdrowsze produkty, a pokrzywa nie jest wyjątkiem. Dla niektórych imbir jest szkodliwy, w nadmiarze szkodzą orzechy brazylijskie, a osoby ze skłonnością do fitodermatoz mają przeciwwskazanie do picia soku z selera naciowego.

Pokrzywy mają wiele pozytywnych właściwości, ale są też osoby, którym będą szkodzić. Negatywne skutki picia pokrzywy wynikają z:

  • alergii na pokrzywę lub jej składniki (rozpoznanych i nierozpoznanych),
  • nieodpowiedniego przygotowania pokrzywy do jedzenia,
  • interakcji pokrzywy z przyjmowanymi lekami,
  • właściwości pokrzywy wpływających na ciśnienie i cukier we krwi,
  • różnorodnych efektów ubocznych stosowania pokrzyw.

Efekty uboczne stosowania pokrzywy

Większość efektów ubocznych stosowania pokrzywy wynika z jej nieprawidłowego przygotowania do spożycia. Przygotowując dania z pokrzyw, korzystaj ze sprawdzonych przepisów. Polewając pokrzywę wrzątkiem przed jedzeniem, pozbędziesz się efektów ubocznych wynikających z parzących właściwości pokrzywy. Pokrzywa po obróbce termicznej przestaje parzyć. Nie wystąpią wtedy efekty w postaci:

  • wysypki, 
  • swędzenia,
  • uczucia palenia skóry,

po kontakcie z pokrzywą. 

Do innych (nieczęstych) efektów ubocznych picia i jedzenia pokrzywy należą:

  • skoki lub spadki cukru,
  • zmiany ciśnienia krwi,
  • puchnięcie,
  • problemy żołądkowe po zjedzeniu pokrzyw,
  • zaparcia lub biegunki przy zastosowaniu pokrzywy.

efekty uboczne pokrzywfot. Efekty uboczne stosowania pokrzyw wynikają najczęściej z ich nieprawidłowej obróbki/ Adobe Stock, happyimages

Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy

Alergia na pokrzywy jest przeciwwskazaniem do jedzenia pokrzyw

Na pewno jest dla ciebie oczywiste, że jeśli masz alergię na pokrzywy, nie możesz ich jeść. Unikaj wtedy jedzenia pokrzyw, picia herbaty z pokrzywy i soku z pokrzywy. Pokrzyw musisz unikać też, jeśli masz alergię na którąś z roślin z rodziny pokrzyw, do której należą:

  • Pokrzywa zwyczajna,
  • Pilea,
  • Pokrzywa drzewna.

Sok z pokrzywy i pokrzywa a cukrzyca

Cukrzyca, stan przedcukrzycowy i insulinooporność nie są bezwzględnym przeciwwskazaniem do jedzenia pokrzyw. Mimo to cukrzycy muszą zachować dużą ostrożność w stosowaniu pokrzywy. Może ona zarówno podnosić, jak i obniżać poziom cukru. Warto zacząć stosowanie pokrywy od mniejszych dawek i obserwować, jak zadziała.

Pokrzywa może rozregulować ciśnienie krwi

Pokrzywa może podnosić, ale też obniżać ciśnienie. Częściej raportuje się przypadki obniżania ciśnienia przez pokrzywę. Podczas kuracji pokrzywą muszą uważać szczególnie osoby starsze i wszyscy, którzy mają zbyt niskie ciśnienie krwi. Osoby z nadciśnieniem też muszą być uważne, bo pokrzywa może wzmagać działanie leków, które przyjmują.

Pokrzywa może szkodzić kobietom z problemami w obrębie dróg rodnych

Picie soku z pokrzywy jest przeciwwskazane kobietom z:

  • nowotworami macicy,
  • krwotokami z dróg rodnych, 
  • powikłanymi cystami i polipami w drogach rodnych.

Stosowanie pokrzywy w ciąży

Picie pokrzywy w ciąży jest kontrowersyjne i przeciwwskazane na własną rękę. Jest niewiele badań nad wpływem pokrzywy na ciążę. Z tego powodu samodzielne stosowanie pokrzywy w ciąży jest raczej odradzane. Jeśli z jakiegoś powodu zależy ci na korzystaniu z właściwości prozdrowotnych pokrzywy, skonsultuj się z lekarzem.

Interakcje pokrzywy z lekami

Pokrzywa może stosunkowo często wchodzić w interakcje z lekami. Nie stosuj jej lub skonsultuj się przed zastosowaniem z farmaceutą bądź lekarzem, jeśli przyjmujesz te leki.

Pokrzywa a leki przeciwzakrzepowe

Pokrzywa to bogate źródło witaminy K. Pokrzywa może wpływać na zdolność krzepnięcia krwi i zmieniać przez to działanie leków działających przeciwzakrzepowo:

  • wafaryny,
  • klopidogrelu,
  • aspiryny.

Pokrzywa a leki na nadciśnienie

Pokrzywa może wzmagać działanie leków na nadciśnienie i powodować zbyt niskie ciśnienie krwi.

  • inhibitory ACE: kaptopril, elapropril, lizynopryl, fozynopryl,
  • beta-blokery: atenolol, metoprolol,
  • blokery kanału wapniowego: nifedypina, amlodypina, werapamil.

Pokrzywa a diuretyki

Pokrzywa działa jako środek moczopędny, więc możne nasilać działanie diuretyków, powodując ryzyko odwodnienia.

  • furoksemid,
  • hydrochlorotiazyd. 

Diuretyki powodują też obniżenie potasu we krwi. Dodatkowe zastosowanie pokrzywy może powodować obniżony poziom potasu we krwi.

Pokrzywa z lit

Pokrzywa może zmniejszać zdolność do wydalania litu z organizmu przez swoje działanie moczopędne. Może prowadzić to do nagromadzenia go w organizmie.

Pokrzywa z niesteroidowe leki przeciwzapalne

Pokrzywa może nasilać działanie niektórych leków przeciwzapalnych. Zaobserwowano to u pacjentów z ostrymi zapaleniami stawów. Co prawda pomaga to w osiągnięciu silniejszego efektu bólowego, ale nie powinno się wykorzystywać też właściwości pokrzywy na własną rękę.

Źródła:

Schulze-Tanzil G, de SP, Behnke B, Klingelhoefer S, Scheid A, Shakibaei M. Effects of the antirheumatic remedy hox alpha - a new stinging nettle leaf extract - on matrix metalloproteinases in human chondrocytes in vitro. Histol Histopathol. 2002;17:477-485.

Randall C, Randall H, Dobbs F, Hutton C, Sanders H. Randomized controlled trial of nettle sting for treatment of base-of-thumb pain. J R Soc Med. 2000;93:305-30

Johnson TA, Sohn J, Inman WD, Bjeldanes LF, Rayburn K. Lipophilic stinging nettle extracts possess potent antiinflammatory activity, are not cytotoxic and may be superior to traditional tinctures for treating inflammatory disorders. Phytomedicine. 2013; 20:143-147.

Rutto L. K., Xu Y., Ramirez E., Mineral Properties and Dietary Value of Raw and Processed Stinging Nettle (Urtica dioica L.), „Int J Food Sci” 2013

Czytaj także:
Czosnek obniża ciśnienie krwi skuteczniej niż niektóre leki. Jak go stosować?
Awokado to superfood, ale nie każdemu służy. Kto nie powinien jeść awokado?
Kto nie powinien jeść kaszy jaglanej? Przeciwwskazaniem jest m. in. niedoczynność tarczycy