Składniki:
- 1 brokuł
- duża cebula cukrowa
- 2 l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 12 -proc.
- 10 dag fety
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- 1–2 ząbki czosnku
- chili
- gałka muszkatołowa
- bazylia
- sól, pieprz
Na szaszłyki:
- 40 dag filetu drobiowego
- po 2–3 łyżeczki bazyliowego i pomidorowego pesto
- oliwa
Przygotowanie:
- Mięso pokrój na wąskie paski. Połowę posmaruj pesto bazyliowym, resztę – pesto pomidorowym. Zwiń w ślimaki i na przemian nabij na bambusowe patyki. Posmaruj oliwą, ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz około 20 minut w temp. 180 stopni.
- Brokuł umyj, podziel na różyczki, łodyżki obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek obierz, opłucz, posiekaj. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż cebulę z czosnkiem. Podsmaż na złoty kolor, mieszając. Dodaj brokuł, zalej bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
- Lekko ostudź i zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny, chili, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Wymieszaj ze śmietaną i mocno podgrzej. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę fetę i ogrzewaj, aż ser się rozpuści. Podawaj z szaszłykami.