Grzyby solone w słoikach fot. Fotolia

Grzyby solone

Już teraz zadbaj o pyszny dodatek do zimowych dań
/ 25.09.2013 13:11
Grzyby solone w słoikach fot. Fotolia

Przygotowanie 30 min * gotowanie ok. 5 min * 1 słoik – ok. 100 kcal

Składniki na 2 słoiki po 0,33 l:

  • 1 kg młodych, niedużych grzybów leśnych (same kapelusze, np. borowików,podgrzybków, gąsek)
  • 20 dag soli (5 dag do gotowania)

Sposób wykonania:


  1. Nieduże okazy umyj, osusz, obetnij trzony, pozostawiając same kapelusze (najlepiej wybierz grzyby jednego gatunku).
  2. Wrzuć na 1 l wrzątku osolonego 5 dag soli, gotuj 5 min od chwili zagotowania, osącz na sicie, ostudź, ułóż w przygotowanych słoikach.
  3. Zagotuj 1 l wody z resztą soli, zalej grzyby, aby na wierzchu była solanka, możesz dodatkowo posypać warstwą soli, zamknij. Sprawdzaj, czy nie pojawia się pleśń. Przed użyciem do potraw grzyby wymocz.


Niezastąpione domowe przetwory - forum >>