Składniki:
- 2 kostki masła 200 g
Przygotowanie:
Klarowanie to proces, który oczyszcza masło z białka (mleka). Powstały tłuszcz doskonale sprawdza się w kuchni - nie przypala się przy wysokich temperaturach (tak jak klasyczne masło) i posiada długi okres przechowywania, nawet do kilku tygodni.
Sklarowane masło można przechowywać w szklanym naczyniu, albo w postaci bloków zawiniętych w pergamin. Z dwóch kostek masła (po 200 g każda) otrzymasz 360 g masła klarowanego.
- Kostki masła przełóż do rondla i podgrzej na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Zmniejsz ogień i zbierz z powierzchni powstałą szumowinę.
- Przelej oczyszczone masło przez drobne sitko lub gazę do słoiczka i zostaw do ostygnięcia.
- Skarowane masło przechowywuj w lodówce.
Więcej porad kulinarnych:
Do czego można użyć octu jabłkowego?
Co można zrobić z białek?